Undervisningsministeriet har netop offentliggjort hvordan søgningen til de forskellige ungdomsuddannelser ser ud forud for skole-opstart til sommer.
Erhvervsuddannelserne er steget med 0,7 procentpoint fra 2018 til 2019, og 20,1 % af ansøgningerne går nu til erhvervsuddannelserne.
- Det er så lille en stigning, at det lige så godt kunne være løgn. Regeringen kaster mange ressourcer efter at trække flere unge fra gymnasierne til erhvervsuddannelserne, men det er åbenbart slet ikke nok, siger Erik S. Rasmussen, direktør i Dansk Bilbrancheråd.
Dansk Bilbrancheråds holdning er, at der skal sættes fuldt blus under kedlerne for at få flere unge til at vælge en erhvervsfaglig uddannelse.
- Hvis vi skal komme bare i nærheden af at nå regeringens mål om, at 25 procent af en ungdomsårgang i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen, og at andelen skal op på 30 procent i 2025, så har vi rigtig travlt, understreger direktøren.
Tallene viser, at ansøgerne til grundforløb 1 om Teknologi, Byggeri og Transport, er steget fra 6.525 til 7.122. Det er glædeligt tal – men selvsagt ikke ensbetydende med, at alle ansøgere til dette grundforløb vil uddanne sig videre indenfor bilbranchen.
- Det er positivt, at vi for tredje år i træk ser en fremgang i søgningen til erhvervsuddannelserne. Men jeg havde gerne set, at fremgangen var endnu større, erkender undervisningsminister Merete Riisager.
Det er fortsat i Nordjylland, at flest unge, andelsmæssigt, søger mod erhvervsuddannelserne. 25,7 procent har en erhvervsuddannelse som førsteprioritet i Region Nordjylland. Hovedstaden halter noget efter. Her søger 14,2 procent mod erhvervsuddannelserne, hvilket er lavest blandt regionerne.
Endelig har 47 procent af eleverne i 9. klasse valgt ikke at forlade grundskolen. De fortsætter i stedet i 10. klasse. Det er en stigning på 0,8 procentpoint sammenlignet med sidste år.