Endelig er den her: Vejledning for rullende værksteder

Et rullende værksted i Danmark kan nok ikke forvente lige så godt kantstens-klima, som her på billedet.

Dansk Bilbrancheråd har længe råbt vagt i gevær for at sikre en fri og lige konkurrence mellem de rullende værksteder og de mere traditionelt funderede værksteder - og nu er der endelig en vejledning for rullende værksteder klar; for så vidt arbejdsmiljøet.

Helt tilbage i 2020 tog Dansk Bilbrancheråd kontakt til såvel Miljømyndighederne som Arbejdstilsynet og påpegede en række problematikker omkring rullende værksteder.

Disse rullende værksteder risikerede at få en uberettiget konkurrencemæssig fordel overfor de nagelfaste værksteder, ganske simpelt fordi de ikke var indtænkt i den gældende lovgivning om miljø (i Autoværkstedsbekendtgørelsen) og arbejdsmiljø.

Virkeligheden havde overhalet lovgivningen!

Dansk Bilbrancheråd har bistået med oplysninger

Dansk Bilbrancheråd har i den forbindelse - efter opfordring fra de relevante myndigheder - bistået med oversigter over de særlige problemer, som rullende værksteder kan opleve med afsæt i arbejdsmiljø og almindelig miljømæssig håndtering.

BFA-i (Fælles information til arbejdsgivere og arbejdstagere) har netop udgivet et tillæg til APV i form af vejledningen "Service af bilen ude hos kunden", som tager afsæt i den oversigt, som Dansk Bilbrancheråd fremsendte til Arbejdstilsynet.

I vejledningen, der er gennemgået af Arbejdstilsynet, er der sat fokus på arbejdsgivers pligter til at sikre det generelle arbejdsmiljø (herunder planlægning af de enkelte arbejdsopgaver i form af arbejdsstillinger, tunge løft, kemiske stoffer, risiko for påkørsel og andre uheld m.v). 

Vejledningen behandler eksempler som arbejde under bilen, håndtering af hjul og rudeskift - alle med fokus på, om den konkrete opgave hellere burde løses på et værksted inden døre under mere ordnede forhold.

Dansk Bilbrancheråd moniterer området

Dansk Bilbrancheråd er tilfredse med, at der nu er en egentlig vejledning til, hvordan de rullende værksteder skal gebærde sig, herunder hvordan de skal sikre medarbejdernes ve og vel til gavn for den fri og lige konkurrence mellem alle aktører i eftermarkedet.

Tilbage står nu Miljømyndighedernes regeltilpasning/vejledning omkring Autoværkstedsbekendtgørelsen. Dansk Bilbrancheråd moniterer området tæt. 

Henvendelse

For nærmere herom kan juridisk chef Johanne Berner (22 41 51 03) eller direktør Erik Rasmussen (40 41 43 99) kontaktes.