Nyt fra SMVdanmark: Galimatias fra Skattestyrelsen

Skattestyrelsen tømte Ibens konto og sendte en rykker: ”Det er galimatias”

Iben Brinkland indgik en frivillig betalingsaftale med Skattestyrelsen. Alligevel tømte styrelsen skattekontoen uden varsel og anklagede hende for mislighold. Først efter fire måneders klagesag blev fejlen anerkendt. Nu opfordrer hun til en bedre forvaltningskultur.

Iben Brinkland driver konsulentvirksomheden Brinkland & Co., der til daglig hjælper andre med at finde løsninger. Men i 2024 måtte hun selv finde en løsning på et problem skabt af Skattestyrelsen.

”Jeg har brugt timevis på sagen, for selvom jeg vidste, at jeg havde ret, så holdt de fast, og så måtte jeg jo igennem hele klageinstansen for at bevise det,” siger Iben Brinkland.

Problemet opstod, da en kunde ikke betalte en faktura på over 100.000 kroner. For at kunne betale virksomhedens halvårlige moms valgte Iben i august 2024 at indgå en frivillig betalingsordning med Skattestyrelsen. Aftalen blev godkendt uden anmærkninger, og afdragene skulle betales månedligt via virksomhedens skattekonto, hvor der allerede var midler nok til de første mange afdrag.

”Sådan en betalingsordning er en god mulighed for en lille virksomhed, så den benyttede jeg mig af,” fortæller Iben Brinkland.

Uventet indgreb fra Skattestyrelsen

Selvom aftalen blev godkendt med det samme, tømte styrelsen hele Ibens skattekonto dagen efter og uden varsel. Det skete flere uger før momsforfaldet og før første rate af betalingsordningen skulle trækkes. Da september kom, modtog Brinkland & Co. en rykker for manglende betaling og en besked om, at betalingsaftalen var annulleret på grund af mislighold.

”Det er frustrerende, at man som lille virksomhed ikke kan stole på, at en offentlig myndighed lever op til den aftale, der er indgået,” siger hun.

Iben Brinkland gjorde straks opmærksom på fejlen. Skattestyrelsen fastholdt dog, at der ikke var tale om en fejl, og varslede, at sagen kunne overdrages til Gældsstyrelsen, hvis der ikke blev betalt. Derfor indsendte hun en formel klage, som gjorde, at sagen blev sat på pause, indtil klagen var behandlet.

En principiel kamp

Risikoen for at blive registreret som skyldner fik Iben Brinkland til at indbetale hele restbeløbet i november, da fakturaen endelig blev betalt. I januar 2025, efter knap fire måneders sagsbehandling, fik hun medhold i klagen. Skattestyrelsen havde ikke haft hjemmel til at tømme kontoen, og betalingsaftalen burde ikke være blevet annulleret.

”Jeg nåede at tænke mange gange, om det var mig, der var idioten, for de blev jo ved med at sige, at jeg tog fejl,” fortæller hun.

Brinkland & Co. fik i sidste ende kun 65 kr. i rykkergebyr tilbage. Men for Iben Brinkland handlede sagen om noget større.

”Jeg sidder tilbage med en følelse af stolthed over, at jeg tog kampen, og at jeg fik ret i sidste ende. Men det er utroligt, at man skal bruge så mange ressourcer for at få ret, når jeg har gjort det klart fra starten, at det er styrelsen, der selv er skyld i problemet.”

”Det er galimatias”

Forløbet har sat sig i tilliden til systemet.

”Jeg synes, det er galimatias. Én ting er at lave en fejl, det kan ske, men når jeg gør opmærksom på det, så bør de rette ind. I stedet blev jeg kastet rundt mellem medarbejdere, og det var først, da jeg insisterede på at klage, at noget skete,” siger Iben Brinkland.

Hun anslår, at hun har brugt omkring 20 timer på sagen. At det lykkedes hende at få medhold, tilskriver hun sine juridiske kompetencer, men hun frygter, at mange andre ikke ville kunne navigere i samme situation.

”Det er min fordel, at jeg kender mine rettigheder. Men mange andre har ikke forudsætningerne for at navigere i systemet. Når man så ikke kan stole på, at forvaltningen gør sit arbejde ordentligt, så bliver tilliden svækket. Især når man risikerer at blive sendt til inddrivelse uden at have gjort noget galt,” siger hun.

Hun håber, at hendes historie kan inspirere andre til at stå fast på deres rettigheder og samtidig være en opfordring til en bedre kultur i det offentlige.

”Det er hårdt nok at drive en lille virksomhed, og der er rigeligt med regler og love at forholde sig til. Jeg håber, at man som SMV i fremtiden kan stole på, at man ikke bliver modarbejdet af det offentlige, og at vi i fællesskab kan skabe et system, hvor der er tillid til, at man bliver behandlet med respekt,” siger Iben Brinkland.