
Året 2024 var kendetegnet ved rekordstor aktivitet i Ankenævn for biler - men dette til trods, så er både antal klager og behandlingstiden stadig i den lave ende.
Ankenævn for biler udfører en opgave af væsentlig samfundsmæssig betydning. Ankenævnet stiller med sine mange afgørelser på bilområdet et effektivt værktøj til rådighed for både forbrugere og erhvervsdrivende, og afgørelserne giver parterne mulighed for at forebygge konflikter og løse allerede opståede problemer.
I løbet af året modtog ankenævnet 835 klager, hvilket er det største antal årlige klager siden etableringen som ministergodkendt ankenævn i 2012. I forhold til den samlede aktivitet på markedet er der dog fortsat tale om et yderst beskedent antal klager.
I 2024 tog det gennemsnitligt 125 dage at få behandlet en klage i ankenævnet. Siden 2023 er sagsbehandlingstiden steget med 24 dage. Set i et historisk perspektiv og sammenlignet med tilsvarende ankenævn i andre brancher er sagsbehandlingstiden dog fortsat kort.
Klagesagerne i ankenævnet varierer betydeligt, og to sager er sjældent helt ens. Nogle problemstillinger ses oftere end andre. Nogle af disse er baseret på manglende forventningsafstemning mellem parterne, og andre bunder i manglende kendskab til de køberetlige regler. Årsberetningen indeholder et særskilt afsnit om hyppigt forekommende problemstillinger.
Udvalgte afgørelser kan læses i Dansk Bilbrancheråds medlemsblad AUTObranchen.info.
Ankenævn for bilers årsrapport er vedhæftet nederst.
Har du spørgsmål, da kontakt Dansk Bilbrancheråds advokatfuldmægtige Rasmus Hjelmer Hansen på tlf. 22 92 43 99.