Vær opmærksomme på, hvordan I opbevarer jeres batterier

I 2021 har Dansk Bilbrancheråds partner, Købstædernes Forsikring, set flere store brandskader forårsaget af lithiumbatterier. Købstædernes Forsikring har været i dialog med Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, som er i gang med en undersøgelse for at klarlægge, hvad der kan være årsag til en kortslutning i batterierne. Købstædernes Forsikring mistænker, at kortslutningen sker, når lithiumbatterier kommer i berøring med hinanden, og derved kan forårsage alvorlige brande. 

Lithiumbatterier eller knapcellebatterier, som de også bliver kaldt, bruges til mange forskellige formål. Fx bruges model CR2450 ofte i elektroniske hyldeforkanter. Mange kan have et stort antal lithiumbatterier liggende længe uden at tænke over det, da batterierne ikke fylder meget. 

Købstædernes Forsikring beder jer derfor at tjekke, om I har lithiumbatterier liggende og oplyse jer om, hvordan I bedst håndterer dem. På den måde kan vi i fællesskab afværge en potentiel brandskade.

Nedsæt risikoen for brand i batterier

Købstædernes Forsikrings risikoingeniør Simon Rick Duelund deler 5 råd til forsvarlig håndtering af batterier. Det gælder både nye såvel som brugte. Følger I dem, kan I markant nedsætte risikoen for brand forårsaget af batterier. 

  1. Nye batterier skal håndteres jf. leverandørens anvisninger. Det er en god ide, at nye batterier placeres på et ikke brandbart underlag, og at lagerpladsen er friholdt for brandbart materiale i en afstand af minimum 1 meter.
  2. Brugte batterier, som skal kasseres eller til genbrug, skal placeres i egnede beholdere, gerne af plastik, og dagligt bringes til en sikker udvendig opbevaring. 
  3. Den udvendige opbevaringsstation må ikke indrettes under halvtag eller i skur, men skal indrettes under åben himmel minimum 5 meter fra bygningernes facader.
  4. Batterier, der bliver skadet eller får kraftige slag, fx fordi de bliver tabt, skal straks bringes til sikker udvendig opbevaring.
  5. Forsøg at minimere mængden af brugte batterier, I har liggende, fx ved hyppig afhentning.

Kilde: Købstædernes Forsikring