SMVdanmark mener - Ryd op i reglerne én gang for alle

Hvis skiftende regeringer havde fjernet bare én regel, for hver gang de lovede at rydde op i de bureaukratiske byrder, så ville vi slet ikke have noget problem i dag, mener adm. direktør i SMVdanmark Jakob Brandt.

Jakob Brandt fortsætter: "Nu gør regeringen så endnu et forsøg på at rydde ud i regeljunglen. Denne gang er det finansminister Nicolai Wammen (S) og KL-formand Martin Damm (V), der skal lykkes med opgaven.

56 regler. Det er, hvad det kunne blive til i første omgang, da regeringen og KL udpegede de regler, der skal fjernes. Hverken finansminister Nicolai Wammen (S) eller KL-formand Martin Damm (V) vil endnu afsløre, hvilke regler det drejer sig om. Ifølge dem, er det for tidligt i processen.

Jeg vil påstå, at der er har været rigeligt med tid til at finde flere eksempler på regler, som kan afskaffes. Allerede da regeringen trådte til i 2022 vidste vi, at der kommer besparelser i kommunerne. I maj 2023 præsenterede KL regeringen for 157 eksempler på bøvlet administration. Det lange tilløb er nu endt med, at regeringen og KL tilsammen vil fjerne et antal regler så lavt, at en 5-årig kan tælle dem.

Vi har brug for en regering, der har modet til at gøre noget ved den mængde af regler, vi har i Danmark. Folketinget har for vane at se regler som løsningen på alle problemer, og det er den måde, de viser handlekraft på. Problemet er, at når de indfører en regel, så tilføjer de endnu en ting til listen af ting, som man skal forholde sig til som borger i Danmark. 

Regeringen skal have ros for at forsøge at gøre noget ved de administrative byrder, og vi har stadig til gode at se det endelige arbejde. Jeg kan dog ikke se, hvordan regeringen vil komme i mål med deres ambitioner, når det tager en uge at finde én regel, der skal fjernes. Regeringen har med rette fokus på den offentlige sektor, hvor den har en ambition om besparelser for 3 milliarder kroner, men der er flere områder, der trænger til en tur med leen. Jeg opfordrer til, at arbejdet med at sanere i reglerne breder sig ud til erhvervspolitikken, så det ikke kun er de offentligt ansatte, der bliver sat fri.

De mindste virksomheder, er dem, der mærker regelbyrden først. Udfordringen for mindre virksomheder er, at de ikke har en juridisk afdeling, der kan holde hånd i hanke med nye regler, love, forordninger, beslutninger og alle mulige andre dokumenter, der kommer både fra ministerier, styrelser, kommuner og regioner. Det kræver hårdt arbejde at drive virksomhed i Danmark, men en reduktion i regler vil gøre det og papirarbejde vil gøre det lidt lettere.

Jeg håber, at regeringen får succes med at skære unødige regler væk, og i SMVdanmark arbejder vi for, at det også skal gælde reglerne i erhvervslivet. Vi opfordrer regeringen til at sætte et konkret og modigt mål om at reducere erhvervslivets administrative byrder med 25 pct. Vi har brug for, at det bliver lettere at starte og drive virksomhed i hele landet."