Så skal du allerede nu aftale det med dine medarbejdere.
Hvis du vil være sikker på, at dine medarbejdere får afholdt 3 ugers hovedferie, så skal du varsle (pålægge) det i god tid – og det er iht. ferieloven 3 måneder før.
Du kan som udgangspunkt ensidigt fastlægge og placere dine medarbejderes sommerferie (hovedferien 3 uger), men det kræver, at du varsler det korrekt i henhold til ferielovens varslingsfrister.
Det er dog ikke nødvendigt at foretage en direkte varsling, hvis I aftaler feriens placering mellem arbejdsgiver og medarbejdere – det giver ofte også det bedste resultat uden sure miner.
Hvornår skal du varsle ferie til afholdelse?
Hovedreglen er, at du skal varsle hovedferien (3 uger) 3 måneder før og restferie (2 uger) skal varsles 1 måned før.
Hvad gør du, hvis der er mindre end 3 måneder til sommerferien?
Du kan dog stadig godt aftale med dine medarbejdere, at de skal holde hovedferie, selvom der er mindre end 3 måneder til, men det kræver, at I kan blive enige om placeringen af ferien. Det samme gælder, hvis der er under 1 måned til at varsle restferie.
Dine medarbejdere har ret til at holde 3 ugers hovedferie, men det skal passe i forhold til driften og det er dig, der bestemmer, hvornår det passer bedst i forhold til driften, at dine medarbejdere holder sommerferie. Det vigtigste er, at dine medarbejdere får holdt den ferie de har optjent ret til.
Hvis du holder virksomhedslukket – ja, så skal du varsle det 3 måneder før du holder lukket, så dine medarbejdere ved, hvornår de skal holde sommerferie.
Vær i øvrigt opmærksom på
- Du kan kun varsle ferie, som medarbejderen har optjent ret til betaling for, dvs. ferie med løn (eller feriegodtgørelse) – du kan ikke pålægge dine medarbejdere at afholde ferie uden løn – undtaget er dog, hvis du holder virksomhedslukket.
- Hvis du varsler ferie til påske, fx fordi du holder lukket, så vær opmærksom på, at der også er tilstrækkelig ferie med løn til at holde sommerferie (hovedferie).
- Medarbejderen har ret til at holde 3 ugers hovedferie sammenhængende i perioden 1. maj til 30. september, men medarbejderen kan også vælge at holde 3 uger forskudt, hvis det passer i forhold til driften, og du er enig. Hvis I er enige om, at hovedferien placeres uden for hovedferieperioden, så kan I også aftale det.
- Du kan ikke pålægge en sygemeldt medarbejder at holde ferie, men medarbejderen kan dog selv vælge at holde ferie, selvom medarbejderen er sygemeldt. Forsøg at få forholdet afklaret med medarbejderen, hvis det er relevant.
- Hvis ikke hovedferien bliver afviklet i hovedferieperioden (sommerferieperioden) er der risiko for, at medarbejderen ikke får holdt sin ferie og dermed får ophobet en masse ferie. Hvis ikke ferien er afholdt inden den 31. december, så bortfalder den – dog ikke den 5. ferieuge.
- Den 5. ferieuge skal udbetales til medarbejderen eller overføres til næste ferieår, medmindre du 1 måned før, har varslet den til afholdelse inden den 31. december. Medarbejdere på barsels-/forældreorlov eller sygemeldte medarbejdere er dog lovligt ferieforhindrede og de kan godt få overført ferie – også mere end den 5. ferieuge.
Spørgsmål til feriereglerne
Har du spørgsmål til feriereglerne, kan du kontakte Dansk Bilbrancheråds personalejuridiske hotline – Mille Vollmer tlf. 30 14 52 06, Jesper Juhlin, tlf. 22 92 43 99 eller Johanne Berner, tlf. 22 41 51 03.