Selvrisikoforsikringer er stadig en god salgsvare til kunder, der låner eller lejer en bil - uanset om det er i forbindelse med værkstedsbesøg eller ej.
Den kunde der lejer en bil - eller låner en bil, for den sags skyld - kan opkræves en selvrisiko ved skade på bilen på op til 5.000 kr., hvis det er aftalt på forhånd. Det følger af Udlejningsbekendtgørelsen.
Denne selvrisiko kan kunden vælge at forsikre sig imod med et passende beløb, der typisk afregnes pr. dag af udlejer/udlåner.
Mange bilforhandlere og værksteder tilbyder denne form for selvrisikoforsikring, og typisk ligger dagsprisen herfor på en almindelig personbil på mellem 100 og 125 kr.
Denne forsikringspræmie er - i modsætning til eventuelt opkrævet leje - momsfri; og derfor kan en faktura for leje af bil godt have linjer med både momsbelagt ydelse og en ikke-momsbelagt ydelse.
Når den momsfri indtægt fra selvrisikoforsikringen skal håndteres regnskabsmæssigt, er den lønsumsafgiftsbelagt, dog således at der først beregnes afgift fra et samlet lønsumsafgiftsgrundlag på 80.000 kr. Er den samlede årsindtægt over, skal der foretages en opgørelse af en række poster, lige fra løn i forbindelse med de lønsumsafgiftsbelagte poster til overskud/underskud heraf. Revisor bør udarbejde denne.
Det skal være frivilligt at tegne forsikringen. Det sker eksempelvis, at lejer får at vide, at bilen koster 125 kr. at leje i selvrisikoforsikring, og at selvrisikoforsikringen er obligatorisk – og når kunden ikke har et valg, så anser SKAT indtægten for momsbelagt lejebetaling fremfor momsfri forsikringspræmie.
Hvis kunden får tilbudt forsikringen og takker nej, så kan kunden naturligvis acceptere at blive opkrævet op til 5.000 kr. i selvrisiko, hvis der så sker en skade.
Selvrisikoforsikring kan bruges til både helt eller delvist at fjerne selvrisikoen.
Har du spørgsmål til udlejningsbekendtgørelsen eller selvrisikoforsikring kan juridisk afdeling kontaktes:
Juridisk chef, Johanne Berner, jbh@dbr.dk - 22415103
Advokatfuldmægtig Rasmus Saaby Hansen, rsh@dbr.dk - 22924399