Opdatering på klargøringsfradrag

Klargøringsfradraget er fjernet i Motorstyrelsens nye styringssignal og de vil ikke føre det tilbage uden en lovændring.

På baggrund af en fælles branchehenvendelse omkring det afskaffede klargøringsfradrag, har Dansk Bilbrancheråd deltaget i møde med Motorstyrelsen herom.

Med virkning fra indregistreringer sket fra den 13. juli 2022 blev klargøringsfradraget afskaffet. Fradraget, der udspringer af en administrativ praksis, blev afskaffet fordi det ganske enkelt ikke havde hjemmel i lovgivningen. 

Som vi har beskrevet nærmere tidligere, så valgte Motorstyrelsen at fjerne muligheden for at opnå fradraget, medmindre man kan dokumentere, at bilen først er blevet klargjort efter den er indregistreret.

Motorstyrelsens vil ikke genindføre klargøringsfradraget uden lovændring

Dansk Bilbrancheråd udsendte i fælleskab med flere andre brancheaktører en kritisk udtale om afskaffelse, og det førte til, at Motorstyrelsen indkaldte aktører til et dialogmøde herom. 

Motorstyrelsen tilkendegav på mødet, at klargøringsfradraget ikke vil blive genindført uden en egentlig lovændring - og ud fra en rent juridisk betragtning er det korrekt - loven skal naturligvis overholdes, som den er skrevet.

Motorstyrelsen tog til gengæld til efterretning, at der mange steder var indkøbt biler til lager i tiltro til, at klargøringsfradraget kunne opnås - og som efter afskaffelsen efterfølgende stod med et tab. Dette ville styrelsen se nærmere på - uden dog at love noget. 

Motorstyrelsen havde ikke beregnet det afgiftsmæssige provenu af afskaffelsen

Styrelsen oplyste endelig, at de ikke havde foretaget nærmere beregninger af det afgiftsmæssige provenu af afskaffelsen, der ellers er såre interessant set med branchens øjne - for selvom det kan virke af et mindre beløb pr. bil, så er der en chance for, at det samlet set er forholdsvis mange penge, det drejer sig om. 

Dansk Bilbrancheråd vil nu afvente Motorstyrelsens tilbagemelding om biler indkøbt før 13. juli, og derudover vurdere mulighederne for at angribe problematikken rent juridisk. 

Henvendelse

For nærmere herom kan direktør Erik S. Rasmussen kontaktes på 40 41 43 99 eller esr@dbr.dk.