Nyt fra SMVdanmark - Vismændene bekræfter at virksomhederne skærer i deres overskud

I den nye vismandsrapport skriver topøkonomerne, at de danske virksomheder har skåret ned på deres overskud, og dermed har dæmpet den høje inflation. Virksomhederne har delvist friholdt kunderne og selv betalt en del af prisboomet på fx byggematerialer, råvarer og andre ting, de anvender i produktionen. Det afliver de fejlagtige påstande om, at erhvervslivet skummer fløden, mener SMVdanmark.

Det Økonomiske Råd (DØR)'s formandskab, populært kaldet Vismændene, har netop udgiver deres efterårsrapport. De peger blandt andet på, at virksomhederne har tæret på deres overskud for at friholde kunderne, samt at det koster job hos de mindre virksomheder, når store CO2-udledere slipper billigere i afgift.

Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark og medlem af DØR, er meget tilfreds med vismændenes arbejde og kvitterer særligt for den ”mytedræber”, rapporten indeholder.

”Vismændenes arbejde er et våben i kampen mod den myte, som erhvervsministeren desværre har turneret med, nemlig at virksomhederne benytter de generelt stigende priser til lige at skrue lidt ekstra op for prisen for at score en nem, ekstra profit. Fx har dagligvaresektoren været udsat for grov mistænkeliggørelse. Vismændene slår fast, at danske virksomheder faktisk generelt har gjort det modsatte, nemlig øget priserne mindre, end de ellers burde havde gjort for at følge med priserne på deres råvarer og materialer. De har delvist friholdt kunderne, og det har dæmpet inflationen på bekostning af virksomhedernes indtjening. Det harmonerer fuldstændigt med vores egne analyser. De viser, at danske virksomheder for tiden spænder livremmen ind,” siger han.

Ligeledes er han glad for vismændenes kritik af den politiske detailregulering på klimaområdet, da det fordyrer den grønne omstilling, samt blot flytter tab af arbejdspladser fra enkelte store virksomheder til mange mindre.

”Når store CO2-udledere som fx Aalborg Portland får rabat på den afgift, der skal betales, når man udleder CO2, så betyder det bare, at de mindre virksomheder skal betale mere for at udligne den rabat. Dermed sparer man Portland for udgifter og tab af arbejdspladser, men det tab sker til gengæld 1:1 i de mindre virksomheder. Det slår vismændene fast. Desuden vurderer de, at den rabat samt tilskuddet til de særlige filtre, der skal opsamle CO2 fra Portlands skorstene, ikke på langt sigt forhindrer, at produktionen flytter til udlandet. Det taler kraftigt for en politik med ensartet CO2-afgifter og færre skatteyderbetalte støtteordninger til enkelte virksomheder,” siger Jakob Brandt.