Adm. direktør i SMVdanmark Jakob, Brandt, advarer om øget risiko for russiske cyberangreb, som kan være rettet mod alle virksomheder uanset størrelse. Læs hans advarsel her og få 5 gode råd til at sikre dig bedst muligt.
"Hvis det går som frygtet, vil hackerangreb ikke længere være rettet mod de virksomheder, hvor der er penge at hente. De kan være rettet mod alle virksomheder, uanset størrelse, for at gøre så megen skade som muligt på europæisk økonomi. Og her er lette mål at foretrække for dem, der sidder ved tasterne.
Jeg ved, det lyder meget dramatisk og voldsomt, men jeg mener faktisk, hvad der står her i overskriften. Jeg har i går, onsdag, været til en sikkerhedsbriefing i Udenrigsministeriet, for at blive orienteret om konsekvenserne af den tiltagende konflikt i Ukraine. Forventningen er, at konflikten ikke har toppet endnu, hvorfor yderligere økonomiske sanktioner mod Rusland er nært forestående. Med dette følger også en forventning om et modsvar fra Rusland.
Det kan desværre få direkte konsekvenser for selv små danske virksomheder. Også selv om man overhovedet ikke handler med Rusland eller Ukraine. Udenrigsministeriets frygt er, at hvis NATO skærper sanktionerne, så kan Rusland finde på at svare igen med cyberangreb mod både kritisk infrastruktur og private virksomheder. Det er derfor nu, du skal sikre din virksomhed! Hvis det går som frygtet, vil hackerangreb ikke længere være rettet mod de virksomheder, hvor der er penge at hente. De kan være rettet mod alle virksomheder, uanset størrelse, for at gøre så megen skade som muligt på europæisk økonomi. Og her er lette mål at foretrække for dem, der sidder ved tasterne.
Nedenfor har jeg linket til gode råd og anvisninger til, hvad du gør konkret. Få det gjort allerede nu!
En del af sanktionerne EU har indført er, at ingen virksomheder må handle med virksomheder, som sanktionerede navngivne russere er ejere eller medejere af. Denne liste er allerede lang, og vil formentlig blive meget længere snart. Det er afgørende, af disse sanktioner overholdes. Men for en mindre virksomhed kan det være næsten uoverskueligt at skulle tjekke ejerkredsen bag alle virksomhedens kontrakter.
SMVdanmark har derfor efterlyst et overskueligt opslagsværk administreret af myndighederne, så det bliver nemt for mindre virksomheder at se, hvem de må handle med, og hvem de ikke må handle med.
Vi kommer også til at arbejde for, at der bliver kompensation og hjælp til hårdt ramte virksomheder. Det vil kun være fair. Mere om det senere."
Hvorfor er der så stor fokus på virksomhedernes it-sikkerhed i Danmark? Svaret er enkelt. Danmark er det mest digitale land i EU ifølge indekset for digital økonomi og samfund (DESI), som opgøres af Europa Kommissionen. Det skyldes ikke mindst SMV’ernes høje digitaliseringsgrad, som også er den højeste i EU. Danske SMV’er, vinder blandt andet guldmedalje i EU i følgende discipliner: Udbredelsen af anvendelsen af kunstig intelligens, E-handel og informationsdeling.
”Det sker ikke mig” eller ”Jeg har ikke noget interessant de kan hacke”. Det er alt for ofte virksomhederne opfattelse af risikoen for et hackerangreb. Ikke desto mindre viste en analyse fra PWC i 2020, at 58 pct. af virksomhederne havde været udsat for mindst en sikkerhedshændelse i løbet af året og denne tendens af stigende. I SMVdanmark har vi i analysen om digital sikkerhed udregnet, at hver femte virksomhed ikke har krypteret indholdet på deres hjemmeside via et SSL-certifikat.
Bliv D-mærket og tydeliggør, at din virksomheder udviser digital ansvarlighed. Det giver både forretningsværdi til virksomheden, tryghed til forbrugerne og skaber et stærkere digitalt Danmark.