Over 100.000 mindre virksomheder vil stå over for en enorm og rekordhurtig omstilling, hvis lovforslaget til ny bogføringslov bliver til virkelighed. Virksomhederne vil blive tvunget til at håndtere og opbevare samtlige bilag digitalt – lige fra pizzakvitteringen til store indkøb. Men mange mindre virksomheder har ikke et digitalt regnskabssystem, der kan klare den opgave, viser ny analyse fra SMVdanmark, der blandt andet anbefaler politikerne at undtage de mindste virksomheder.
Uanset om du er selvstændig gartner, IT-specialist eller har et murerfirma, skal alle dine bilag digitaliseres efter nytår, hvis blot du omsætter for over 300.000 kr. årligt. Så er det slut med fx papirkvitteringer og notaer, der bliver sat ind i ringbind. Det vil være konsekvensen af et forslaget til ny bogføringslov der skal træde i kraft allerede 1. januar 2023. Men det vil betyde en kæmpe omstilling for potentielt hver tredje af Danmarks virksomheder. Over 100.000 af dem har ikke et digitalt regnskabssystem, der kan klare opgaven.
Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.
Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark, er meget urolig for konsekvenserne af den kommende bogføringslov.
”Det er en ret stor omvæltning med få måneders varsel. Særligt i en situation kort tid efter corona, hvor mange virksomheder – og deres bogholdere og revisorer – har været under stort pres, og hvor der stadig kæmpes med dokumentation og indberetning til slutafregning,” siger han.
Ifølge lovforslaget vil de nye regler medføre en meget stor lettelse af de administrative byrder for virksomhederne, blandt andet fordi det kun vil blive enkelte regnskabssystemer, der kan godkendes af myndighederne. Det forstår Kasper Munk Rasmussen slet ikke.
”Hvordan kan det være en byrdelettelse at stille krav om, at virksomhederne skal bogføre på præcis den måde, som staten ønsker, hvor de i dag selv kan vælge den metode, som passer bedst til den enkelte virksomhed? De virksomheder, der får en lettelse ud af at digitalisere, vil gøre det uanset hvad. Men nogle virksomheder har simpelthen så få bilag og en udgift på få tusinde kroner årligt, at det kun kan blive dyrere for dem, når de nu skal til at benytte bestemte statsgodkendte systemer og bruge tid på at digitalisere,” siger han.
Billige bogføringsystemer kan blive afvist
SMVdanmark er også bekymret over, at Erhvervsstyrelsen skal godkende alle bogføringssystemer, hvilket vil mindske udvalget og øge prisen.
”I dag kan virksomhederne benytte sig af billige, mindre bogføringssystemer, som sandsynligvis ikke vil blive accepteret i det nye system,” siger Kasper Munk Rasmussen.
For i det mindste at give de mindre virksomheder bedre tid til at etablere et nyt system, foreslår han, at loven bliver indfaset over flere år. Desuden bør kravet om digitalisering kun gælde virksomheder med mere end 1,5 mio. kr. i omsætning, og endeligt bør der åbnes for, at også de mindste virksomheder kan få hjælp til digitalisering gennem de offentlige programmer, der findes på området.
Læs analysen her.