Allerede i folkeskolen skal unge begynde at snuse til håndværksfag. Håbet er, at de vil få så meget smag for det, at de går efter en fremtid som mekaniker, tømrer eller sosu-assistent i stedet for gymnasiet.
Det er et af hovedpunkterne i aftalen om erhvervsuddannelserne, der faldt på plads i Undervisningsministeriet torsdag.
Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF er med i aftalen, der handler om blandt andet at flytte 10. klasser ud på erhvervsskolerne, mulighed for, at folkeskolens ældste elever kan tage valgfag på erhvervsskolerne, og at der skal vejledes lige så meget om en erhvervsuddannelse som en gymnasiel uddannelse.
- Der er ikke længere noget, der er finere end noget andet, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) til TV2.
Se artikel og tv-indslag på TV2’s hjemmeside her.
Erhvervsskolereformen blev vedtaget i 2014 og trådte i kraft i 2015. Dens primære mål var at få flere unge til at vælge em erhvervsuddannelse, men sådan gik det ikke.
Ifølge tal fra Undervisningsministeriet er der kommet 27 procent færre unge ind på erhvervsuddannelserne fra 2014 til 2017. Ungdomsårgangene er i denne periode blevet lidt mindre, men slet ikke nok til at forklare det store fald.
Regeringen har som målsætning, at hver fjerde vælger en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse i 2020. I år er det knap hver femte.