Hvordan får vi flere piger til at uddanne sig i auto-branchen?

Michelle Delfs Bæk til DM i Skills 2022, hvor hun er i gang med et aircondition-service på en hybrid-bil.

Et fantastisk DM i Skills er vel overstået, og det har været et fagligt feststykke uden lige. Arrangementet er skabt for at tiltrække flere unge til håndværkerfagene, hvilket også autobranchen har brug for. Piger udgør her en potentiel pulje af fremtidige mekanikere, så hvordan får vi flere piger med på holdet? Dansk Bilbrancheråd spurgte deltager til DM i Skills Michelle Delfs Bæk og hendes mester Knud Hansen fra Knuds Auto i Jelling.

- Tur’ at være dig selv og spring ud i det!

Sådan lyder det simple råd til andre bil-interesserede piger fra Michelle Delfs Bæk, som mellem konkurrence-opgaverne ved DM i Skills svarede på, hvordan vi får flere piger til at tage en uddannelse som personvognsmekaniker.

At være sig selv handler her om at holde fast i sin motor-interesse, selvom man måske er den eneste i sin vennekreds.

- Jeg har altid godt kunne lide motorcykler og biler. Når der kørte en forbi, så var det noget, der fangede min interesse. Længe inden de andre piger begyndte at snakke om sminke og hår og få egentlige interesser.

Med papfar i værkstedet

Michelles interesse fik et nøk fremad, da hendes mor fandt en bil-interesseret kæreste.

- Jeg fik en papfar, da jeg var 9 år, som havde taget en del af personvognsmekaniker-uddannelsen. Han havde et hobbyværksted, hvor han gik og rodede med biler, og hvor jeg så var med. Her lærte jeg en hel del om de mekaniske sammenhænge.

Det var netop papfarens indflydelse på Michelle, som var hovedet på sømmet. For jo mere hun lærte, jo mere opslugt af mekanikerfaget blev hun.

Hvordan er det, det virker? Hvordan fungerer det? Da jeg først fandt ud af dét, så var jeg bidt!

Svært at finde læreplads som pige

Motor-interessen ledte hende til at begynde på personvognsmekanikerstudiet. Et sted, som primært huser unge interesseret drenge, og derfor måske kræver lidt ekstra for en pige at springe ud i.

Men Michelle glider af på spørgsmål, der direkte spørger ind til gode råd til piger. Det er tydeligt, at hun synes, at personvognsmekanikeruddannelsen er en spændende uddannelse for alle, drenge som piger. Når talen falder på dét at finde læreplads, er hun dog knap så positiv.

- Det var virkelig svært at finde en læreplads. Jeg var rundt til utallige værksteder uden held.

Knuds Auto i Jelling søgte en kvindelig lærling

Michelle Delfs Bæk tror selv, at det var fordi hun er pige, at hun havde svært ved at finde en læreplads. Hos Knuds Auto i Jelling var det dog lige præcis en pige, som de manglede, fortæller ejer Knud Hansen.

- Vi havde brug for at prøve noget nyt og noget andet. Vi havde nogle drengelærlinge i forvejen, som trængte til at blive rusket lidt op i og oppe sig lidt, for at få løftet deres faglige niveau.

Så var det at Michelle kom. Pige og EUX-studerende. Som Knud Hansen siger:

 - Det var en ren win win for alle at få Michelle ind som lærling.

Ud over det faglige løft hos værkstedets øvrige lærlinge, så har Michelles tilstedeværelse også haft betydning for det sociale fortæller Knud Hansen.

 - Det har givet en hel anden rolig og høflig stemning på værkstedet, at vi har fået en pige ind. Der er stadig mandehørm, men måske ikke i så udbredt grad.

Den gode erfaring med Michelle får Knud Hansen til at komme med følgende råd til andre værksteder

- Jeg vil klart anbefale andre til at tage kvindelige lærlinge ind. Det er interessen, der er det vigtigste. Det er nemmere at lære en, der har interessen og intet ved, kontra en der ved det hele. Der kommer i det hele taget mangel på svende, hvis værkstederne ikke generelt tager lærlinge ind, hvilket er endnu en god grund til at få uddannet piger i autobranchen.

Dansk Bilbrancheråd støtter op om flere kvinder i branchen.

- Som vi kan se hos Knuds Auto, så har det været en god ting på flere områder, at få en kvindelig lærling ind. Og de undskyldninger, som vi hører fra andre værksteder, de holder ikke. Det er ikke et lovkrav, at kvinder skal have sit eget omklædningsrum, så omklædningsproblematikken kan løses ved at have omklædning på to forskellige tidspunkter. Desuden holder det heller ikke, at kvinder har for få kræfter til at arbejde på et autoværksted. For i dag findes et utal af hjælpemidler til tunge løft. Derfor opfordrer vi alle til at tage deres ansvar seriøst og bidrage til at give flere unge en læreplads. Uanset køn. Siger direktør i Dansk Bilbrancheråd Erik S. Rasmussen og slutter af;

- Gør som Michelle siger; Spring ud i det!

Henvendelse

Kommunikationschef Majbrit Berthelsen mb@dbr.dk eller tlf. 40184884.