Erik S. Rasmussen i "Råt for Usødet" om FDM's udtrædelse af Ankenævnet

Her kan du læse adm. direktør Erik S. Rasmussens indlæg i Motormagasinets Råt for Usødet bragt d. 28. april: "Ingen sure miner over FDM's udtrædelse":

"Indledningsvis gør jeg opmærksom på, at dette indlæg skrives i egenskab af direktør i Dansk Bilbrancheråd, og ikke på vegne af Ankenævn for biler, Bilklage.dk.

Som beskrevet i Motormagasinet i starten af året, har FDM besluttet at udtræde af Ankenævn for biler med virkning fra starten af 2026, dog med de begrundelser, at FDM både ønsker nævnet, og dettes kompetencer udvidet betragteligt.

I sin tid, 2004 – 2006, var FDM en meget ivrig initiativtager og fortaler for nævnets oprettelse. Derfor gav en sådan udmelding naturligvis de tilbageværende stiftere, herunder Dansk Bilbrancheråd, anledning til eftertanke, og konklusionen på denne eftertanke er, for så vidt Dansk Bilbrancheråd, at det er en yderst klog beslutning af FDM at trække sig fra Ankenævn for biler.

Og hvorfor så det – ganske enkelt fordi FDM løbende over en årrække har skiftet ham. I dag er FDM så meget mere en kommerciel virksomhed end en forbrugerorganisation, der bør være et uafhængigt talerør for de danske bilejere.

FDM er blevet en autobranchevirksomhed

FDM driver i dag synsvirksomheder over hele landet, formidler opladningskoncepter til el-biler, sælger bilforsikringer og formidler værkstedsydelser af næsten enhver art. Af den grund skal Dansk Bilbrancheråd opfordre FDM i relation til Ankenævn for biler at hoppe over på den anden side af bordet og gøre Bilbranchen/DI, Autobranchen Danmark og Dansk Bilbrancheråd selskab, som de aktører, der repræsenterer autobranchens virksomheder, når klagesagerne skal afgøres i Ankenævn for biler. I så fald vil vi byde FDM velkommen i autobranchen som den autobranchevirksomhed, som FDM i særdeleshed også er.

En sådan løsning vil også bringe FDM ud at den klemme, at man ikke naturligvis ikke kan deltage i klagesagernes afgørelse, når man selv er part i sagerne, altså den omstændighed, man på jura-sprog kalder inhabilitet, hvilket i dag indtræder, når klagerne i nævnet omhandler eksempelvis ladeløsninger, idet, som tidligere nævnt, udbydes og formidles disse ladekoncepter i dag også af FDM.

Ingen kritik af forsikringsselskaber

Et andet tegn på, at FDM i dag er en ”blandet bolchebutik” (ikke negativt ment) er konstateringen af, at FDM har forholdt sig bemærkelsesværdig stille i sagen om de eksorbitante prisstigninger på bilforsikringer fra blandt andre Topdanmark og Trygs side, der lige har været oppe til stor debat i de landsdækkende medier – nå ja, FDM sælger/formidler Trygs bilforsikringer, så der skal nok ikke klinkes noget her.

Så er der sagen om Konkurrencerådets anbefaling af forbud mod pakkeløsninger indenfor opladnings-området, hvilket bl.a. Clever fuld ud benytter sig af, tilsyneladende til skade for konkurrencen – også i den debat har FDM forholdt sig bemærkelsesværdig stille – nå ja, FDM sælger/formidler Clever-ladeløsninger, så der skal der nok ej heller klinkes noget.

Tilbage til sporet - Ankenævn for biler kan naturligvis ikke afgøre klagesagerne uden en repræsentant fra forbruger-/bilejernes side, men det er der også en løsning på, og den løsning går på at lade Forbrugerrådet Tænk repræsentere bilejerne i Ankenævn for biler, når FDM udtræder næste år, og vupti, så er der ”orden i huset” – det ser vi i Dansk Bilbrancheråd frem til, så ingen sure miner her."

Henvendelse

Har du spørgsmål, da kontakt adm. direktør Erik S. Rasmussen på tlf. 40414399 eller esr@dbr.dk