Afgørelse fra Ankenævn for biler - når listeprisen ændrer sig

Ny afgørelse fra Ankenævn for biler sætter fokus på kravene til forhandleren, hvis købsprisen skal kunne reguleres, når importørens listepriser ændrer sig.

En forbruger underskrev, d. 19. marts 2021, en aftale om køb af en ny Skoda Octavia for 273.895 kr. Forbrugeren gav sin bil i bytte, og byttebilen blev værdiansat til 180.000 kr. 

Bilens listepris steg efter indgåelsen af købsaftalen. I forbindelse med forbrugerens afhentning af bilen, d. 22. august 2022, blev der underskrevet en ny slutseddel, hvor bilens pris var hævet, og byttebilens værdi blev nedsat. Forbrugeren skulle således betale ca. 17.000 kr. mere end det oprindeligt aftalte beløb.

Sagen ender i ankenævnet
Forbrugeren mente, at den oprindelige aftale var bindende, hvorfor han klagede til Ankenævn for biler, hvor han krævede tilbagebetaling af de ca. 17.000 kr. Sælgeren gjorde gældende, at forbrugeren sammen med slutsedlerne havde fået udleveret ”almindelige betingelser”, hvoraf det efter det oplyste fremgår, at købesummen reguleredes tilsvarende, hvis bilens listepris ændredes, inden køretøjet var hjemkommet på lager.

Forbrugeren bestred, at han havde fået udleveret disse i forbindelse med underskrivelsen af slutsedlen.

Et enigt ankenævn
Ankenævnets vurderede, at forbrugeren kunne kræve tilbagebetaling af de ca. 17.000 kr.

Ankenævnet fandt, at sælgeren ikke havde bevist, at de ”almindelige betingelser” var blevet udleveret til forbrugeren i forbindelse med underskrivelsen af slutsedlen, den 19. marts 2021. Ankenævnet fandt desuden, at sælgeren havde ikke bevist, at vilkåret om regulering af købesummen var blevet fremhævet på en sådan måde, at det kunne gøres gældende over for forbrugeren. Vilkåret kunne herefter ikke anses for at være aftalt mellem parterne.

Dokumentationen er vigtig
Sagen viser, at det er sælger, der skal bevise, at aftalens vilkår faktisk er aftalt, hvis bestemmelser i vilkårene skal finde anvendelse.

Sælger bør derfor få dokumentation for, at aftalens betingelser er udleveret til, og underskrevet af, forbrugeren i forbindelse med købet. De mest byrdefulde vilkår, som f.eks. vilkår vedr. regulering af købesummen, hvis bilens listepris ændres, bør være særligt fremhævet.

Sælger bør, udover at få forbrugerens underskrift på slutsedlen, sørge for, at forbrugeren underskriver aftalens betingelser.

Henvendelse
Har du en tvist, du gerne vil have et par juridiske øjne på, så ring til juridisk afdeling – juridisk chef, Johanne Berner (22415103) eller juridisk konsulent Rasmus Saaby Hansen (22924399).