Husk at tjekke for pant og udlæg i biler

Tjek bilbogen.dk for, om der er pant eller udlæg i den bil, som du er ved at erhverve dig.

Når du køber en bil, er det yderst vigtigt, at du får tjekket for pant eller udlæg - bilbogen.dk er her din bedste ven.

Køber du en bil eller tager en byttebil ind i forretningen, så husk at tjekke på hjemmesiden bilbogen.dk, om der er pant eller udlæg i bilen. 

En bil med pant eller udlæg har såkaldt vanhjemmel iht. købelovens § 59 - og værdien skal i hvert fald nedsættes med det beløb, som er tinglyst i bilen. 

Køber du som bilforhandler en bil med pant eller udlæg, er bilen mangelfuld, medmindre du har accepteret tinglysningen. Imidlertid har du som bilforhandler en klar forpligtelse til at undersøge bilen behørigt inden køb - og det gør du i bilbogen.

Sådan tjekker du for pant eller udlæg i en bil

Bilbogen er digital og findes her: BILBOGEN.

Du taster bilens stelnummer - og får så oplyst, om der er pant, udlæg eller andet i bilen. 

Der findes et hav af andre hjemmesider, som kan bruges til hurtige opslag omkring bilen, men KUN bilbogen er retvisende - og det er dit ansvar at sikre, at du har det fulde grundlag for at værdisætte bilen korrekt. 

Jeg har købt en bil med et tinglyst pant/udlæg: hvad gør jeg? 

Som bilforhandler hæfter du for eventuel gæld i bilen med bilens værdi, hvis du sælger en behæftet bil til en køber.

Er uheldet ude – og har du først fået købt, senere solgt, en bil med gæld – må du enten lade din køber hæve handlen eller forsøge at indfri gælden. Oftest kan det lade sig gøre at indgå et forlig med panthaver/kreditor på gælden – det er i hvert fald forsøget værd, selvom det ofte kræver en vis ihærdighed.

Selvom der måtte være tinglyst et beløb på mange gange bilens nuværende værdi, så hæfter forhandleren aldrig med mere end det, bilen er værd på dagsbasis – dvs. med en faldende værdi over årene. På den anden side kan det også være relevant at forhøre sig hos panthaver/kreditor hvor stort et beløb, der reelt skyldes på det tinglyste beløb, da det beløb, der er tinglyst for, jo kun udgør et øjebliksbillede fra det tidspunkt, hvor pantet eller udlægget blev tinglyst – den oprindelige debitor (skyldner) kan jo snildt have betalt gælden af.

Selvom udgangspunkt er fuldt ansvar – og dermed fuld erstatning – så er der alligevel visse rimelighedsbetragtninger, der gør sig gældende. Det er ikke forbudt at sælge en bil, der er pantsat – man skal bare sikre, at man har oplyst køber herom, ligesom det er vigtigt, at en det er tydeligt anført i slutsedlen. Ved at skrive under herpå, vil køberen ikke kunne påberåbe sig at være i god tro – altså være vidende herom. Det afgørende for køberens gode tro – altså viden – er det tidspunkt, hvor købet afsluttes. Dette tidspunkt vil alt andet lige være tidspunktet, hvor slutsedlen underskrives.

Henvendelse

Ring til sekretariatet på telefon 43996633, hvis du har behov for ydereligere oplysninger.