Har du tjek på dine slutsedler?

Sekretariatet ser fortsat enkelte medlemmer, der har brugt en gammel slutseddel med henvisning til tidligere købelov i betingelserne. De skal væk - og du læse her, hvorfor.

Købeloven blev ændret på flere punkter den 1. januar 2022. Samtidig blev Markedsføringsloven ændret - og der blev indført formkrav til en garanti. 

Det er ikke unormalt, at der er vilkår optrykt på bagsiden af eller på anden måde i tilknytning til en slutseddel, men det er vigtigt at være opmærksom på, om de vilkår, man anvender, henviser til de gamle købelov/gamle markedsføringslov. 

Et par eksempler

Et eksempel kunne være et vilkår om reklamationsret, hvor den tidligere formodningsregel på 6 måneder er skrevet direkte. Selvom vilkåret ikke kan påberåbes for handler indgået med en forbruger fra og med 1. januar 2022 og ganske givet er tænkt som en serviceoplysning, så kan et sådant vilkår skabe uklarhed og tvist mellem parterne, hvis det står på slutsedlen. Med andre ord: Forbrugeren kan forledes til tro, at forhandleren bevidst forsøger at snyde forbrugeren. 

Tilsvarende med garanti-vilkår, der kan være korrekte og lovlige iht. de tidligere krav, men som ikke opfylder de nye formkrav, som disse fremgår af Markedsføringsloven. Også her kan der være grobund for tvister - og så er overtrædelse af Markedsføringsloven bødebelagt. 

Sekretariatets opfordring

Sekretariatet opfordrer derfor hermed de bilsælgende medlemmer til at se nærmere på de slutsedler, der anvendes - og er de forældet; så skal de smides ud. 

Er du i tvivl, om din slutseddel er lovlig, kan du kontakte juridisk afdeling for en vurdering heraf.

Vil du læse mere om formkrav m.v. til garanti, finder du Dansk Bilbrancheråds skabelon og vejledning her!

Og husk, 

  • at du kan få flere eksempler og læse meget mere om garanti og reklamationsret (og forskellen herpå) i Juridisk Håndbog for Bilforhandlere, som du finder og køber her, og
  • at du kan købe opdaterede slutsedler fra Dansk Bilbrancheråd i webshoppen her.

Henvendelse

Har du kommentarer eller spørgsmål, da kontakt juridisk chef Johanne Berner på jbh@dbr.dk eller tlf. 22415103.