Er et stemplet garantihæfte nok? Nej siger Sø- og Handelsretten - Dansk Bilbrancheråd anker sagen

En uenig Sø- og Handelsret afsagde mandag den 23. august 2021 dom i Kia-sagen. Kia-sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt en bilejer kan forpligtes til at stille med stakkevis af dokumentation for korrekt udført service i forbindelse med en reklamation under fabriksgarantien, eller om han kan nøjes med at fremvise et korrekt udfyldt servicehæfte. 

Flertal uden juridisk fundament

Sø- og Handelsrettens flertal kom frem til, at fordi bilejeren måtte forventes uproblematisk at kunne skaffe yderligere dokumentation, var Kia berettiget til ikke at tilbyde at besigtige bilen, selvom der var fremlagt såvel servicehæfte som dokumentation i form af blandede fakturaer og arbejdskort. Flertallet - der bestod af to sagkyndige, dvs. ikke-juridiske dommere - vurderede altså, at dokumentationskravet var afhængig af den enkelte bilejers muligheder for at skaffe yderligere dokumentation - men uden nærmere at beskrive hvilken dokumentation, som Kia så kunne kræve. 

Sø- og Handelsrettens mindretal bestod af rettens ene vicepræsident, der som eneste jurist i sagen, klart tilkendegav, at servicehæftet og de yderligere dokumenter, der var fremlagt, var tilstrækkeligt til, at Kia skulle have påbegyndt undersøgelsen af det indtrufne motorhaveri. Dette var især tilfældet, når den under sagen indhentede sagkyndigerklæring havde bekræftet, at havariet ikke havde været forårsaget af fejlagtigt udført service.  

Sagen ankes

Sagen blev ført af advokat Johanne Berner for bilejeren - en forbruger - via Din Biladvokat. Hun udtaler: "Det er meget bemærkelsesværdigt, at juraen giver forbrugeren medhold - og at det er helt igennem ikke-juridiske betragtninger, der fører til en frifindelse af Kia. Derfor vil sagen også blive anket, så den kan blive prøvet at Landsrettens tre juridiske dommere".

 

Læs her hvad Jyllands Posten skrev et par dage efter domsafsigelsen: KLIK HER

For yderligere kontakt Dansk Bilbrancheråds juridiske chef Johanne Berner på telefon 22 41 51 03 eller direktør Erik S. Rasmussen på telefon 40 41 43 99 eller e-mail esr@dbr.dk