Særligt til bilsælgende medlemmer - Høring om ny købelov

Kære medlem,

Justitsministeriet har offentliggjort en delbetænkning, der skal føre til en ændring af købeloven.

Dansk Bilbrancheråds juriske team har gennemgået den samlede betænkning, og har foreløbigt noteret følgende forslag/ændringer:

  • Der er en specifik mulighed for, at medlemsstaterne kan vælge ikke at give forbrugeren adgang til at hæve handlen, såfremt sælger afviser en afhjælpning eller ikke foretager denne inden rimelig tid, gratis eller uden ulempe. Alternativet hertil er iht. præamblen et forholdsmæssigt afslag. Rådet indstiller til, at forbrugeren i tilfældet af, at der ikke er tale om en væsentlig mangel, kun kan kræve et forholdsmæssigt afslag,
     
  • Det foreslås i § 75d, at sælger ved salg af varer med digitale elementer – hvorunder biler falder – forpligtes til at give besked om og levere opdateringer til køber i periode på mindst 2 år efter købet eller den periode, som køber med rimelighed kan forvente. Denne forpligtelse vil i praksis være umulig at gennemføre for sælgeren af den brugte bil, og derfor foreslår rådet, at brugte biler undtages herfor, alternativt, at køber kan rette denne forpligtelse mod producenten.
     
  • Nugældende § 58, der foreslås videreført i sin nuværende form, indeholder en modifikation til købers forpligtelse til at tilbagelevere det solgte i tilfælde af fx hændelig undergang. I mange tilfælde har køberen dog i sådanne tilfælde fået udbetalt en forsikringssum fra sit kaskoforsikringsselskab, hvorfor rådet foreslår, at forbrugeren forpligtes til, ved ophævelse med afsæt i § 58, at tilbagelevere det, der er trådt i stedet for det købte.
     
  • De nugældende regler om, at sælger kan kræve et undersøgelsesgebyr, såfremt en undersøgelse af det købte viser sig ikke at være behæftet med en køberetlig relevant mangel, foreslås fastholdt. Imidlertid finder rådet det ikke rimeligt, at sælgers krav fortsat skal udspringe af en aftale med forbrugeren, der ofte nægter med den følge, at sælger anses for at have nægtet at foretage afhjælpning, hvorved køber iht. første pind (ovf) kan hæve handlen for en bagatel. Rådet foreslår på det grundlag, at køber forpligtes til at betale et rimeligt undersøgelsesgebyr samt eventuelle uberettigede afholdte omkostninger til fx transport, såfremt det solgte ikke viser sig at lide af en køberetlig relevant mangel.
     
  • Som følge af, at især en brugt bil kan få flere uafhængige køberetligt relevante mangler, kan udbedring heraf ende med at blive en bekostelig affære for sælger. Derfor foreslår Dansk Bilbrancheråd, at der foretages en tilføjelse til den foreslåede § 78a, stk. 2, således at uforholdsmæssigheden også vurderes i lyset af eventuelle tidligere udbedrede forhold, således at der foretages en samlet vurdering, således at sælger tillægges en ret til at hæve handlen, hvis udgifterne til udbedring samlet set har været uforholdsmæssig.
     
  • For den samlede forståelses skyld – herunder når Markedsføringslovens regler om handelsgarantier og erklæringer i den sammenhæng sanktionsbelægges – skal rådet opfordre til, at der foretages en henvisning til Markedsføringsloven i Købelovens § 86a eller at artikel 17 implementeres fuldt ud i § 86a.

Til brug for rådets udarbejdelse af høringssvar skal vi imidlertid også bede om jeres hjælp.

Vi vil gerne have svar på følgende:

SPØRGMÅL:

  • Hvilke konsekvenser vil en forlængelse af formodningsreglen til 12 måneder have for dit bilsalg?
     
  • Er der fx biler i et bestemt prisleje, du vil undlade at udbyde til forbrugere? Er der biler, hvor du vil hæve prisen? Hvis ja – hvilke biler og hvor meget, vil prisen blive hævet?

Hele betænkningen kan ses her: https://www.justitsministeriet.dk/wp-content/uploads/2021/01/Delbetaenkning-I-om-gennemfoerelse-af-varedirektivet-og-direktivet-om-digitalt-indhold.pdf

For nemheds skyld har vi dog vedhæftet et uddrag af betænkningen – nærmere bestemt den, der udgør sammenfatningen af overvejelserne.

Vi vil meget gerne have dit svar på ovenstående spørgsmål og eventuelle øvrige kommentarer senest tirsdag den 16. februar 2021. Svar og øvrige bemærkninger kan fremsendes til juridisk chef, Johanne Berner, på jbh@dbr.dk – du er også velkommen til at ringe på 22 41 51 03.

Med venlig hilsen
Dansk Bilbrancheråd