Nyt fra SMVdanmark: Sene betalinger udfordrer mange virksomheder

Sene betalinger er et stigende problem viser en ny analyse. Det skaber likviditetsproblemer, hæmmer investeringer og fører til afskedigelser.

En ny analyse fra SMVdanmark viser, at sene betalinger udgør en stigende udfordring for danske virksomheder og skaber økonomisk usikkerhed.

Denne analyse bygger på data fra Intrum, som udgiver den årlige European Payment Report og samarbejder med EU Payment Observatory for at kortlægge betalingsadfærd i Europa. EU Payment Observatory er et initiativ, der overvåger, hvordan betalingsfrister og forsinkede betalinger påvirker virksomheder. Analysen samler input fra tusindvis af virksomheder og giver et detaljeret billede af udfordringerne med sene betalinger.

Analysen viser, at 44 pct. af virksomhederne i Danmark oplever problemer som følge af sene betalinger, hvilket er det højeste niveau siden målingerne begyndte i 2019.

Samtidig betaler stadig færre virksomheder inden for den aftalte frist, hvilket øger presset på leverandører og forværrer likviditetsproblemer. De økonomiske konsekvenser er omfattende og rammer alt fra investeringer til beskæftigelse og finansieringsomkostninger.

  • 44 pct. af de danske virksomhederne oplever problemer som følge af sene betalinger
  • Sene betalinger er et stigende problem. Kun 15 % af virksomhederne i 2023 betalte inden for 30 dage, selvom 46 % havde en aftalt betalingsfrist på maks. 30 dage.
  • Sene betalinger har store konsekvenser for virksomheder. 61 % oplever forsinkede betaling til underleverandører, 54 % får hæmmet deres bæredygtighedsindsats, 35 % må afskedige ansatte, og 27 % får øgede finansieringsomkostninger.

Hent analysen som PDF

Sene betalinger udfordre mange virksomheder