Volvo sender selvkørende biler på gaden

Foto: Volvo

Volvo har fået tilladelse til at teste selvkørende biler på veje i og omkring Göteborg.

Volvos selvkørende biler må ikke køre hurtigere end 60 km/t., skifte vejbane eller køre på veje med fodgængere og cyklister.

Den Svenske Transportstyrelsen har givet landets største bilproducent, Volvo, grønt lys til at teste selvkørende biler på veje i og omkring byen. Det er første gang, man giver personbiler lov til at teste teknologien på offentlig vej i Sverige, skriver Transportsyrelsen i en pressemeddelelse.

Godkendelsen er et resultat af lang tids forhandlinger mellem Volvo og Transportstyrelsen.

- Dette er en af de afgørelser, vi har brug for på vejen mod selvkørende biler, hvilket naturligvis er positivt, siger Johan Larsson, kommunikationsansvarlig for Volvos afdeling for selvkørende teknologi, til Di Digital.

Altid én hånd på rattet

Volvo får langt fra frie tøjler under de nye, offentlige testkørsler. Producenten skal ifølge Di Digital overholde en række krav, der blandt andet indebærer at holde sig til veje, hvor der ikke er fodgængere og cyklister.

Ifølge DI Digital, som har kendskab til Transportstyrelsens afgørelse, skulle motorvejene E20 og E45 være blandt de godkendte strækninger sammen med hovedvej 40 og forskellige veje i selve byen Göteborg.

Myndigheden kræver også, at der altid er en chauffør i køretøjet, der overvåger teknologien, og at han har mindst én hånd på rattet. Og så må bilen ikke skifte bane eller køre hurtigere end 60 km/t., når de selvkørende funktioner er aktive.

For at sikre sig, at Volvo overholder disse krav, vil Transportstyrelsen foretage løbende kontrol af testkørslerne og have tilsendt risikovurderinger fra bilproducenten.

Chaufføren skal være Volvos mand m/k

Egentlig ville Volvo gerne have haft 100 helt almindelige familier til at agere testkørere, men det har virksomheden fået afslag på.

Transportstyrelsens krav er ifølge DI Digital, at det er en uddannet Volvo-testkører, der fører bilen under forsøgene på offentlig vej.

Præcis hvordan Volvo vil udnytte den nye tilladelse, står endnu ikke klart.

- Vi er hverken tilfredse eller utilfredse, nu er afgørelsen på plads og så må vi se, hvor den bringer os hen, siger Johan Larsson fra Volvos afdeling for selvkørende teknologi til Di Digital.

Volvo har et erklæret mål om at have sin første selvkørende bil klar i 2021.