Snart justerer hjulet automatisk dæktryk og fælgbredde

Foto: Continental

Inden for de næste fire år forventer dækproducenten Continental at være klar med et nyt opfindsomt koncept. Et hjul, der tilpasser både fælgens bredde og lufttrykket til underlagets beskaffenhed.

ContiSense har styr på dæk og vej

Der er tale om to sammenhængende teknologier. ContiSense omfatter sensorer og et elektrisk ledende gummilag i selve dækket, som kan måle dæktrykket. Nutidens dæktryks-monitor TPMS måler ikke dæktryk, men slår kun alarm, hvis der sker noget drastisk med dæktrykket.

Herudover Holder ContiSense styr på dækkets og vejens temperatur, graden af fugtighed (sne, regn eller is) og dækmønstrets dybde. Alt transmitteres trådløst til instrumentbrættet, hvilket i øjeblikket er lig med en Bluetooth-udstyret mobiltelefon. Senere bliver mobiltelefonen afløst af en enhed indbygget i bilens infotainment-/sikkerhedssystem.

ContiAdapt ændrer tryk og bredde

ContiAdapt hedder den anden teknologi. Denne tager sig af øge eller mindske dæktryk samt bredden på fælgene løbende i takt med, at vejforholdene ændrer sig. Idéen med det er at ændre kontaktfladen. Altså den del af dækket, på størrelse med en knyttet hånd, der rører vejbanen.

Selv meget brede dæk har stort set den samme kontaktflade (ved samme dæktryk) som standardstørrelse dæk. Dækket bliver udstyret med tre slidbaner rettet mod kørsel på henholdsvis våd, glat, ujævn eller tør vej. De forskellige slidbaner fremhæves mere eller mindre ved en kombination af dæktryk og fælgbredde.

Indbygget kompressor

Højere dæktryk giver en mindre (smallere) kontaktflade og vil være det mest effektive, når der køres hurtigt på lige, tørre veje.

Er vejen glat reduceres dæktrykket og en anden slidbane træder frem. Ændres underlaget til dyb sne eller egentlig offroad på eksempelvis en sandstrand sænkes dæktrykket til mindre end én bar (14,7 psi). Når bilen er tilbage på en normal vej pumper dækket sig op ved hjælp af mikrokompressorer indbygget i hjulet.

Denne fremtidsteknologi vil klart koste mere end en traditionel hjul-/dæk-løsning, og jo mere teknologi, der er, jo mere kan der selvklart gå i stykker. Men alt andet lige vil Continentals kommende hjul-koncept være et skridt fremad mod højere sikkerhed og mindre dækslid. I hvert fald i teorien.