SMVdanmark mener: Rystende langsom erhvervsstyrelse hæmmer de mindre virksomheder

Direktør i SMVdanmark Jesper Beinov mener, at erhvervsstyrelsen er rystende langsom og at det hæmmer de mindre virksomheder. Styrelsen bør droppe nidkærheden og være mere fleksible i deres krav til dokumentation, hvis det drejer sig om dokumenter, der er svære at skaffe. Hermed kan sagsgangene bliver mere smidige.

I følge direktør i SMVdanmark, Jesper Beinov, så har ugen har desværre budt på endnu et eksempel på, hvordan offentlige myndigheder kan sjofle deres ”kunder” – i dette tilfælde de selvstændige:

"Der ligger i skrivende stund næsten 100.000 sager om coronakompensation på erhvervsstyrelsens bord, som ikke er afsluttet. Nogle af dem er mere end to år gamle. Det er rystende, at man skal vente så længe.

Som de fleste nok erindrer, selv om man helst vil glemme den tid, så blev der skabt talrige kompensationspakker under coronakrisen, som virksomhederne kunne søge, hvis de led tab som følge af coronarestriktioner. Det er 100.000 af disse ansøgninger, der afventer såkaldt slutafregning. Virksomhederne har ganske vist fået penge, men de ved ikke, om de har fået for lidt eller for meget i forhold til, hvad de har krav på. Det er dén afklaring, de venter på.

Har den selvstændige penge til gode, har han eller hun måske måtte trække på en dyr kassekredit. Hvis der venter en tilbagebetaling, er det uklart, hvor meget det drejer sig om. Den usikkerhed kan fuldstændigt bremse udviklingen af ens forretning, for man kaster sig næppe ud i nye investeringer, når man ikke ved, om man skylder fx 10 eller 100.000 kr.

Det gør det bestemt ikke bedre, at selve processen med at dokumentere og være i dialog med styrelsen ofte har været meget udmattende, stressende og ikke mindst omkostningsfuld, og vi har set mange tilfælde af krav fra styrelsen, der har været ganske urimelige og svære at leve op til. Og nu kan styrelsen ikke engang få afsluttet sagerne. Det et stærkt kritisabelt.

I SMVdanmark kæmper vi for, at sagsgangene bliver mere smidige, og styrelsen dropper nidkærheden. Styrelsen må være mere fleksible i deres krav til dokumentation, hvis det drejer sig om dokumenter, der er svære at skaffe. Desuden bør ressourcerne omprioriteres, så de får bugt med denne pukkel.

Og jo, vi skal naturligvis passe på skatteydernes penge og sikre os mod svindel. Men det er en meget lille del af de titusindvis af virksomheder, der har fået kompensation, der har snydt. Så lige nu virker det som om, at styrelsen bruger skattekroner på et administrativt monster, der ender med at forhale sagerne."