Skrot din gamle dieselbil og få 5.000 kr. i hånden

I morgen fredag træder regeringens forhøjede skrotpræmie i kraft. Så kan dieselbiler fra før 2006 skrottes hos en autoriseret autoophugger, og ejeren stikke 5.000 kroner i lommen.

Skrotpræmien bliver midlertidigt forhøjet fra det hidtidige niveau på 2.200 kroner for at få de mest forurenende dieselhakkere væk fra gader og veje.

- Vi regner med, at der vil blive skrottet omkring 36.000 gamle dieselbiler under ordningen, hvilket vil betyde, at vi får langt mindre luftforurening i Danmark, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til Ritzau.

Skrot de gamle

Ældre dieselbiler er nogle af de største udledere af de sundhedsfarlige NOx-gasser og skadelige partikler.

Regeringen blev sidste efterår enig med Dansk Folkeparti om at sætte fart i processen med at få skrottet de gamle dieselbiler. Det skete i forbindelse med, at parterne lavede en aftale om finansloven for i år.

Der er cirka 150.000 dieselbiler i Danmark, som er fra før 2006. Der er i alt afsat 100 millioner kroner til ordningen, der kører efter først-til-mølle-princippet. Den forhøjede skrotpræmie er åben, så længe der er penge i puljen.

Fire gange mere NOx

Så hvis man har en gammel dieselbil stående i indkørslen, opfordrer miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen til, at man benytter muligheden til at få lidt ekstra penge med hjem fra autoophuggeren.

- 2800 kroner ekstra er trods alt en sjat, der kan mærkes i de fleste husholdningsbudgetter, siger ministeren.

En dieselbil fra før 2006 udleder i gennemsnit omkring fire gange mere NOx og væsentlig flere partikler end en ny dieselbil.
Kilde: Ritzau