Rullende svensknøgler - et nyt koncept i Danmark

Dansk Bilbrancheråd har for et halvt år siden gjort myndighederne opmærksomme på de mobile værksteder for at sikre fair konkurrence.

Nu kommer der rullende svensknøgler i hele landet, så bilejere kan få besøg af en mekaniker med værkstedsbil i indkørslen. Dansk Bilbrancheråd holder øje med konceptet, og har en dialog med Miljøstyrelsen og Arbejdstilsynet for at undgå konkurrenceforvridning.

Et internationalt koncept i form af kørende værkstedsservices bliver i fremtiden udbredt til alle større byer i Danmark i følge Motormagasinet.

Dansk Bilbrancheråd ser en række konkurrenceforvridende problemstillinger med konceptet, og tog derfor allerede for et halvt år siden kontakt til Miljøstyrelsen og Arbejdstilsynet for at sikre, at de samme regler gælder for de mobile værksteder, som for alle andre autoværksteder. 

Både Miljøstyrelsen og Arbejdstilsynet havde ingen kendskab til det nye værkstedskoncept og stillede i udsigt, at de i 2022 ville udføre de samme tilsyn heroverfor, som over for andre værksteder. 

Dette har specielt Dansk Bilbrancheråds opmærksomhed

Alle autoværksteder er underlagt autoværkstedsbekendtgørelsens krav for at forebygge og bekæmpe forurening fra autoværksteder. Krav der bliver tjekket efter af myndighederne, og som kræver ressourcer for at etablere, vedligeholde og få tjekket. 

Det samme gælder for arbejdsmiljøet, for at sikre medarbejdernes sundhed og skadesfrihed.

Når et autoværksted - lige gyldig type - kan gå "under radaren", som har været tilfældet ind til Dansk Bilbrancheråd tog kontakt til myndighederen, så kan det være konkurrenceforvridende, og derfor er vi i sekretariatet opmærksomme på udviklingen. 

Spørgsmål til arbejdsmiljø og affaldshåndtering

Det mobile koncept har en bred anvendelse i blandt andet USA, som er et stort land med varierende klima herunder store områder med solrigt klima. Danmark er et lille land. Og her blæser, regner, fryser og sner.

Derfor ser vi også en problemstilling i, hvordan arbejdsforholdene kan overholdes for eksempel på en blæsende og sluddet januardag, eller hvordan de korrekte miljøhensyn kan tages til for eksempel affaldshåndtering af olier mv. på farten. 

Noget som Miljøstyrelsen og Arbejdstilsynet altså nu er opmærksomme på, og vi holder øje med, om de indfrier deres løfte om kontrol på lige fod for alle værksteder, så vi dermed har en fair konkurrence i branchen - rullende svensknøgle eller ej. 

Henvendelse

Direktør Erik S. Rasmussen esr@dbr.dk eller telefon 40414399.