Reformkommissionens forslag: Mere praktik i udskolingen og en helt ny ungdomsuddannelse

Reformkommissionen har i denne uge fremlagt sine forslag til, hvordan fremtidens uddannelsessystem bør se ud, og de foreslår mere praktik i folkeskolen og en helt ny uddannelse som peger mod erhvervsuddannelserne.

Hvis Reformkommissionens dugfriske forslag til en reformering af skolesystemet går lige igennem hos regeringen, så er det godt nyt for den faglærte branche.

Blandt andet peger Reformkommissionen på, at udskolingen i folkeskolen bør være mere praktisk orienteret, at erhvervspraktik i 8. og 9. er obligatorisk samt at 10. klasse sløjfes og i stedet skal der oprettes en helt ny to-årig uddannelse – hpx – som erstatter folkeskolens 10. klasse og grundforløbets 1. del på erhvervsuddannelserne.

Undervisningsminister Matthias Tesfaye (S), udtaler i et interview til Børsen, inden reformkommissionens fremlæggelse, at han netop er åben overfor en mere praktisk orienteret folkeskole og med en løsrivelse af 10. klasse fra folkeskolen og en orientering mere mod erhvervsskolerne som erstatning.

Dansk Bilbrancheråd ser positivt på Reformkommissionens forslag.

Der er en katastrofal mangel på unge på erhvervsskolerne og på faglærte, så at Reformkommissionen går ind og foreslår en udskoling og en ny ungdomsuddannelse - som er mere målrettet de udfordringer, vi har i samfundet - det er positivt, udtaler direktør i Dansk Bilbrancheråd Erik S. Rasmussen og fortsætter 

Vi har brug for noget, som kan fjerne de unges automatiske og tankeløse søvngængergang ind på gymnasierne og give dem et attraktivt alternativ, som kan vække deres lyst og mod på en erhvervsuddannelse. Den nye hpx kunne meget vel være dét, der skal til for at konkurrere med de alt for populære gymnasier.

Hpx – Højere Praktisk Eksamen

Den nye ungdomsuddannelse er ifølge Reformkommissionen:

”en ny toårig praksisorienteret almendannende ungdomsuddannelse, som samler folkeskolens 10. klasse med grundforløbets 1. del på erhvervsuddannelserne. Med skabelse af denne uddannelse vil unges uddannelseslandskab få to hovedveje videre; den praktiskorienterede vej (hpx) og den mere abstrakte og teoretiske (gymnasiale). Hpx- uddannelsen indhold skal pege i retning af en erhvervsuddannelse, men den indrettes så ingen uddannelsesmulighed efter hpx er udelukket."

Det er selvfølgelig glædeligt, at uddannelsesministeren bruger næsten de samme ord som Reformkommissionen om fremtidens skolesystem og løsningen på manglen af faglærte.

Men ind til videre er det blot et forslag til regeringen, som de ikke er forpligtet til at følge. 

Før der ligger både aftaler og ikke mindst økonomi bag, så forbeholder vi os ret til at være skeptiske. Regeringen har tidligere haft meget varm luft i talerne om erhvervsskolerne, så nu bliver det spændende, om der rent faktisk kommer handling bag denne gang, udtaler Erik S. Rasmussen.

En oversigt over Reformkommissionens udspil kan ses i tre faktaark, som du finder her.

Nye Reformveje 2 (reformkommissionen.dk)

Henvendelse

Har du spørgsmål eller kommentarer, da kontakt kommunikationschef Majbrit Berthelsen på tlf. 40184884 eller mb@dbr.dk eller lærlingekonsulent Lucas Hultgren på tlf. 30200848 eller lth@dbr.dk.