Nyt om SERMI

Færdselsstyrelsen udsteder vejledning om håndteringen af SERMI - ny certificeringsordning af mekanikere på vej

Som Dansk Bilbrancheråd tidligere på året har informeret om, så nærmer ikrafttrædelsen for SERMI sig med hastige skridt.

SERMI er kælenavnet for den institution, der skal sikre, at en mekaniker på et frit værksted kan blive certificeret til at håndtere de dele af en bil, der har med tyverisikring af gøre. 

Færdselsstyrelsen har ansvaret

I Danmark har det indtil nu været uvist, hvilken myndighed, der skulle have det overordnede ansvar for håndteringen af SERMI-konstruktionen.

Det ansvar har Færdselsstyrelsen nu - berettiget - erkendt at have.

Færdselsstyrelsen har derfor nu udstedt en vejledning om SERMI, der først og fremmest orienterer sig mod de potentielle aktører, der ønsker at påtage sig certificeringsopgaven. 

Et nationalt overensstemmelsesorgan er krævet

I praksis skal der være et nationalt overensstemmelsesorgan, der akkrediteres af DANAK iht. ISO 17020. Dette organ - kaldet CAB - skal varetage godkendelse og inspektion af de frie værksteder, der ønsker at få en certificering. Derudover skal CAB varetage certificeringen af den enkelte mekaniker. 

I Danmark kunne et kvalificeret bud på en aktør til CAB være Teknologisk Institut, og Dansk Bilbrancheråd har allerede været i dialog hermed. På baggrund af vejledningen genoptages denne nu med sigte på at nå at være klar til ikrafttræden den 30. juli 2023.

Det er sidste udkald, hvis Danmark skal nå at være med ved ikrafttræden - og det må formodes, at ganske mange mekanikere vil have behov for at blive certificeret. Det gælder både i den frie branche, men så absolut også på mærkeværkstederne, fordi de anses som uafhængige (og frie) i forhold til alle andre bilmærker, end lige dem, de har en autorisation indenfor. 

Dansk Bilbrancheråd moniterer området tæt og orienterer løbende om nyt om sagen. 

Se på billede 2 eller vedhæftet nederst en gennemgang fra Færdselsstyrelsen om, hvad SERMI er, og hvad man forventes at gøre. 

Henvendelse

Har du spørgsmål eller kommentarer, da kontakt juridisk chef Johanne Berner på jbh@dbr.dk eller tlf. 22415103.