Nyt fra SMVdanmark: Lad os få politiske drøftelser om kompensationspakker nu

Dagens beslutning om yderligere restriktioner i form af fx mundbind i detailhandlen, begrænsninger på størrelsen af events og coronapas hos liberale serviceerhverv bl.a. hos frisøren sender et tydeligt signal om, at politikerne er bekymrede, og erhvervslivet endnu engang skal holde for, når det gælder om at passe på samfundets ældre og svage. Også selvom smitten hovedsageligt findes hos børn og unge. Regeringens udmeldinger vil straks sætte sig i markedet i form af lavere efterspørgsel. Kompensationspakkerne bør straks genåbnes, mener SMVdanmark.

Sundhedsministeren har netop meddelt, at corona-restriktionerne skærpes.

Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, opfordrer politikerne til at genåbne og forbedre kompensationspakkerne.

“Med nye restriktioner sender sundhedsministeren det signal til danskerne, at coronaen ikke er under kontrol, og de bør beskytte sig yderligere. Det forstærker desværre den tendens, der allerede er, med aflysninger og manglende bestillinger hos en række virksomheder - også selvom det stadigt er tilladt af holde julefrokost og gå til frisør. Derfor må regeringen finde checkhæftet frem og skabe et sikkerhedsnet til de virksomheder, der oplever et stort fald i omsætningen. Det er helt urimeligt, hvis enkelte virksomheder eller enkelte brancher – igen – skal bære regningen for hele Danmarks coronaindsats, som skal passe på de syge og svage. Derfor bør politikerne genindføre kompensationspakkerne, som vi kender dem fra foråret,“ siger han og fortsætter:

“Smittefrygten fører allerede nu til massevis af aflysninger af fx julefrokoster, arrangementer og frisørtider. Og politikernes offentlige bekymring, samt de skærpede restriktioner, vil næsten med sikkerhed føre til, at danskerne nu yderligere afstår fra at leve et normalt liv. De vil blive endnu mere tilbageholdende med at gå ud til fest, på restaurant og andre steder. Den regning vil ramme skævt, og mange virksomheder inden for oplevelsesindustrien vil stå tilbage med tabte ordrer, uden at kunne få kompensation. Det er hverken fair eller holdbart fortsat at lade dem trække læsset,” siger Jakob Brandt.

Der eksisterer stadig én kompensationsordning, som fungerer frem til årsskiftet, men den kræver, at virksomheden har en omsætningsnedgang på mindst 45 pct.

“Har du en omsætningsnedgang på 45 pct., er du nærmest skridtet før konkurs. Jeg mener, det vil være på sin plads, at grænsen sættes op, så man kan få kompensation, hvis man oplever en omsætningsnedgang på 30 pct. Desuden bør Folketinget genindføre kompensationen for tabt omsætning og for løn til ansatte i de hårdest ramte brancher,” siger Jakob Brandt.