Nyt fra SMVdanmark - En kæmpe sejr for ligestillingen mellem de selvstændige og lønmodtagerne

Et bredt flertal i Folketinget øger kompensationen til selvstændige uden ansatte til 30.000 kr. og til 33.000 kr. til selvstændige med ansatte. Kompensationen bliver med tilbagevirkende kraft fra 9. december. Derudover er der hjælp til selvstændige med sæson- eller letfordærvelige varer.   

”Det er ekstremt glædeligt, men også på sin plads, at et bredt flertal i Folketinget nu kommer de selvstændige til undsætning, initieret af Venstres beslutningsforslag. Vi har kæmpet i over 10 måneder for, at lønmodtagere og selvstændige bliver ligestillet, og nu sker det. Det er en kæmpe principiel sejr,” siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder. Han henviser til, at støtten til hjemsendte lønmodtagere lige siden krisens start har været 30.000 kr. om måneden.

Han understreger, at det haster med at få hjælpen ud. 

“Vi får dagligt henvendelser fra små selvstændige, der er voldsomt økonomisk pressede. Blandt vores tvangslukkede medlemmer, fx frisører, brugtbilsforhandlere og små butikker, er det ca. 30 pct., der frygter en konkurs. Så det er en økonomisk håndsrækning, der falder på et meget tørt sted for mange,” siger han. 

Han havde dog gerne set, at kompensationen gjaldt længere tilbage end fra d. 9. december.  

“Krisen og kompensationspakker der ikke dækker 100 pct. har efterladt et kæmpe hul i de selvstændiges kasser. Der er fortsat behov for kompensation, der dækker en større del af udgifterne – bl.a. til løn. Men det er glædeligt, at politikerne nu indser, at de selvstændige ikke er blevet behandlet ligeværdigt med lønmodtagerne,” siger Jakob Brandt.   

Han kvitterer også for, at aftalen rummer mulighed for kompensation, hvis man brænder inde med et varelager, der er sæsonpræget eller letfordærveligt.