Nyt fra Motorkontaktudvalget

Dansk Bilbrancheråd deltog i Motorkontaktudvalgets møde d. 29. november 2022. Her gengives det vigtigste fra mødet.

Dansk Bilbrancheråd er fast deltager i Motorstyrelsens Motorkontaktudvalg, hvor branchen og Motorstyrelsen mødes for at drøfte forhold af relevans for branchen.

På det seneste møde i Motorkontaktudvalget informerede Motorstyrelsens bl.a. om deres driftsstatus og den nyeste jura.

Dansk Bilbrancheråd havde på forhånd bedt om at få bragt "bruger-begrebet" i relation til omregistrering af låne-/lejebiler op.

Motorstyrelsens fokus på omberegning

Motorstyrelsen oplyste, at de fortsat arbejder på at få afsluttet de sidste omberegninger af registreringsafgift på køretøjer, der er indregistreret i perioden 18. december 2020 til og med 31. maj 2021. Omberegninger skal ske som følge af den lovændring, der trådte i kraft d. 1. juni 2021. Reglerne har virkning fra den 18. december 2020. 

Motorstyrelsen er færdig med over 97% af omberegningerne. Motorstyrelsen vil i den nærmeste fremtid informere om, hvornår de sidste sager forventes færdigbehandlet.

Sikkerhedsstillelse, trappemodel

Trappemodellen for selvanmelderes sikkerhedsstillelse, hvor selvanmelderens sikkerhedsstillelse afhænger af virksomhedens gennemsnitlige månedlige afgiftstilsvar, har været kritiseret for at have for langt mellem trinene.

Motorstyrelsen har noteret sig kritikken. Motorstyrelsen undersøger, hvorvidt trappemodellen er den rigtige, eller om denne skal justeres. Ændring vil kræve en tilpasning af lovgivningen.

Dansk Bilbrancheråds emne om "bruger-begrebet"

Dansk Bilbrancheråd havde indstillet et emne om "bruger-begrebet".

Det følger af registreringsbekendtgørelsen, at en bruger betegnes som en, der har varig rådighed over et køretøj i mere end 30 dage. Det følger også af bekendtgørelsen, at der skal ske omregistrering ved brugerskifte. Dette kan give udfordringer ved langtidsudleje. Særligt i tider, hvor en bilist, der har bestilte en ny bil - der endnu ikke er leveret - har behov for en bil. Bilisten er typisk ikke interesseret i at lease en bil. Bilisten ønsker at leje en bil, der kan tilbageleveres med dags varsel, når de får leveret den nye bil.

Hvis ikke reglerne om registrering af bruger, ved overladelse af et køretøj i mere end 30 dage, overholdes, er der risiko for bøder.

Dansk Bilbrancheråd foreslog derfor, at der indføres en undtagelse, for reglerne om registrering af bruger, for køretøjer, der er indregistreret til udlejning uden fører.

Der var opbakning til forslaget blandt visse af Motorkontaktudvalgets deltagere - men ingen udtalte sig negativt.

Dansk Bilbrancheråd vil fortsætte med arbejdet omkring at få indført en undtagelse.

Henvendelse

Har du spørgsmål om Motorkontaktudvalget eller kommentarer så kontakt Dansk Bilbrancheråds repræsentant i Motorkontaktudvalget, Rasmus Saaby Hansen på tlf. 22924399.