Nye regler om omsorgsdage og fleksible arbejdstider

Nye regler betyder ret til omsorgsorlov fem arbejdsdage om året og mulighed for fleksible arbejdstider.

Omsorgsorlov fem arbejdsdage om året

De nye regler om omsorgsorlov, der stammer fra EU’s orlovsdirektiv, indebærer, at lønmodtagere har ret til omsorgsorlov i fem arbejdsdage hvert kalenderår. Det er ret til fravær fra arbejdet uden løn.

Omsorgsorloven skal bruges til at yde personlig omsorg eller støtte til egne børn, forældre, ægtefælle/partner eller en person, der bor i samme husstand som medarbejderen, som har behov for væsentlig omsorg eller støtte på grund af en alvorlig helbredsmæssig tilstand. Det kan fx være at ledsage en pårørende til udredning eller behandling af en alvorlig sygdom.

Omsorgsorloven kan afholdes som en samlet periode eller som enkelte dage. Hvis medarbejderen ikke har brugt sine omsorgsdage inden kalenderårets udgang, bortfalder dagene.

En medarbejder vil have to omsorgsdage fra den 2. august 2022 til den 31. december 2022 som en overgangsperiode.

Særlig beskyttelse af medarbejdere, der afholder omsorgsorlov

Medarbejderen har også ret til at anmode virksomheden om ændrede arbejdstider eller -mønstre i en nærmere angivet periode i forbindelse med den personlige støtte eller omsorg. Det er et krav, at medarbejderen har seks måneders anciennitet.

Med omsorgsorloven følger en beskyttelse mod opsigelse, der er helt eller delvist begrundet i anmodningen om omsorgsorloven eller fraværet i forbindelse hermed.

Det kan koste en godtgørelse, hvis medarbejderen er blevet udsat for mindre gunstig behandling eller er blevet opsagt grundet anmodningen eller fraværet i forbindelse med omsorgsorloven.

Fleksible arbejdstider til forældre med børn under ni år

Udover retten til omsorgsorlov er der også kommet nye regler vedrørende fleksible arbejdstider. Reglerne indebærer, at en medarbejder med et eller flere børn under ni år kan anmode virksomheden om ændrede arbejdstider - eller mønstre i en nærmere angivet periode.

Virksomheden har pligt til at overveje og besvare anmodningen inden for et rimeligt tidspunkt. Et afslag på anmodningen om ændrede arbejdstider skal begrundes.

Der er alene tale om en ret til at anmode om ændrede arbejdstider, og virksomheden er ikke forpligtet til at acceptere anmodningen.

Reglen gælder fra 2. august 2022.

Spørgsmål

Har du spørgsmål til de nye regler, kan du kontakte Dansk Bilbrancheråds personalejuridiske hotline – Mille Vollmer tlf. 30 14 52 06 eller mail mv@dbr.dk.