Barselsloven bliver ændret, så der nu blandt andet kommer 9 ugers øremærket forældreorlov til hver forælder.
Folketinget vedtog 1. marts 2022, at indføre øremærket orlov til begge forældre og en ligedeling af orlov til mor og far, men med mulighed for overdragelse af en del af barselsdagpengeretten.
Derudover er der indført nye regler om soloforældres og LGBT+-familiers ret til orlov.
Far og mor får nu ret til at holde lige meget orlov, efter barnet er født. De får hver ret til at holde 24 ugers orlov.
Mor og far har fortsat hver 2 ugers orlov, der skal holdes lige efter fødslen. De 2 uger er øremærket og kan ikke overføres til den anden.
Det nye er, at 9 af de 24 uger er øremærket til hver forælder, hvilket betyder, at den øremærkede del ikke kan overføres til den anden. Dermed bortfalder de 9 ugers øremærkede orlov, hvis far eller mor vælger ikke at holde dem.
Faren får udover de øremærkede 2+9 ugers orlov også ret til 13 ugers forældreorlov. De 13 uger kan faren vælge at overføre til moren.
Moren får udover de øremærkede 2+9 ugers orlov også ret til 8 ugers barselsorlov og 5 ugers forældreorlov. Moren kan vælge at overføre de 8 ugers barselsorlov og de 5 ugers forældreorlov til faren.
De øremærkede uger skal afholdes inden barnet fylder 1 år. De øvrige uger skal afholdes inden barnet fylder 9 år.
Begge forældre får hver ret til 24 ugers orlov med dagpenge efter barnets fødsel, som de hver især selv kan afholde.
Loven gælder for lønmodtagere og gælder således ikke for selvstændige og ledige.
Hvis man er selvstændig, har man ikke pligt til at holde den øremærkede orlov. Man kan altså frit placere orloven og aftale placeringen med den anden forælder.
Loven træder i kraft den 1. juli 2022 og har virkning for børn født den 2. august 2022 eller senere.
Reglerne for soloforældre og LGBT+-familier træder dog først i kraft den 1. januar 2024.
I bilbranchen er der en forholdsvis overvægt af mandlige beskæftigede – og mandlige beskæftigede har som bekendt en stor risiko for at blive far på et tidspunkt.
Hvor de fleste fædre i dag nøjes med at afholde fædreorlov de første 2 uger efter barnets fødsel, og sjældent holder forældreorlov senere, så forventes fædrene – med loven i hånden – at afholde den øremærkede orlov af den simple årsag, at barnet så kan være det større og ældre, førend det sendes i institution.
Har arbejdsgiver overenskomst, og har far været ansat i mindst 6 måneder, har arbejdsgiver pligt til at udbetale løn i op til 10 uger (inklusive de 2 ugers fædreorlov). Lønretten er i sig selv et markant incitament til forældrene om at lade far afholde sin øremærkede orlov.
Arbejdsgivere, der ikke har overenskomst, kan alene forpligtes til at acceptere orloven – men skal ikke betale løn. Ansatte hos sådanne arbejdsgivere kan søge dagpenge hos Udbetaling Danmark.
Som følge af, at loven først træder i kraft for børn født fra den 2. august 2022, så forventes de lange orlovsperioder og ønsker herom fra fædrene først at komme i første halvdel af 2023 - for mor skal jo naturligt holde sin orlov først.
For at gøre overblikket lettere i forhold til mor og fars fraværsret og dagpengeret, kan du se en grafisk illustreret oversigt her, på billede 2 eller i vedhæftede pdf.
Har du kommentarer eller spørgsmål, så kontakt Dansk Bilbrancheråds jurist Mille Vollmer på mv@dbr.dk eller telefon 30145206.