Katastrofalt få unge har søgt ind på erhvervsuddannelserne

De nye tal for optaget af unge til erhvervsuddannelserne viser en katastrofal nedgang i søgningen hertil. Sidste år var antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelse efter folkeskolen, alt for lavt, og i år er der endnu færre. Det er en katastrofe og viser at Dansk Bilbrancheråds kamp er vigtigere end nogensinde før!

Nye tal fra børne- og undervisningsministeriet viser, at alarmerende få unge vælger en erhvervsuddannelse. Sidste år søgte kun 20 procent af de unge ind på en erhvervsuddannelse. I år er tallet endnu lavere - på 19,4 procent. Og selvom det måske ikke lyder af meget, så viser det, at udviklingen går den helt, helt gale vej.  

At færre unge end før nu vælger at søge ind på en erhvervsuddannelse midt i den krise vi i forvejen står i med enorm mangel på faglærte, er virkelig problematisk og meget kritisabelt. Og det viser at vores kamp er vigtigere end nogensinde før og at vi kun lige er begyndt”, udtaler Lucas Hultgren, lærlingekonsulent i Dansk Bilbrancheråd.  

Mere præcist er andelen af unge, der er søgt ind på en erhvervsuddannelse, faldet fra 20 til 19,4 %, og selvom der derfor ikke er tale om et større fald end 0,6  procentpoint, så er det ikke desto mindre stadigvæk den helt forkerte retning tallene går i, særligt med tanke på hvor stor mangel vi har på faglærte allerede i dag, og kommer til at have det for fremtiden jf. prognoserne.

Det viser bare, at vi som brancheorganisationer og generelt alle aktører i branchen skal blive ved med at kæmpe og fortsætte det gode arbejde med at få flere unge til at gå vores vej, f.eks. som vi gør det i Dansk Bilbrancheråd med bl.a. vores lærlingekampagne, lærlingekonsulent, Tun Din Fremtid osv. Og hvis man ikke allerede er i gang med at gøre noget, bør man slutte sig ind under fanerne hos os i Tun Din Fremtid”  udtaler Lucas Hultgren.

Nu er der brug for at regeringen kommer ind i kampen!

Derudover kan jeg ikke lade være med at konstatere, at det skriger til himlen, at vi har en regering, der trods fine taler og gode ord, ikke tager denne udfordring alvorligt nok, for disse tal viser jo desværre med al tydelighed, at det finanslovsudspil vi så for et par uger siden, hvor der ikke var lagt op til noget større økonomisk løfte af erhvervsskolerne, er helt uholdbart og ikke et fornuftigt svar på den udfordring, vi står i. Sommetider kan man foranlediges til at tro at regeringstoppen ikke rigtig har forstået alvoren, og ikke ved at f.eks. den grønne omstilling men også vores fremtidige økonomiske vækst og eksport, faktisk er afhængig af at vi har faglærte der kan producere noget med deres hænder og hjerner” afrunder Lucas Hultgren.

Henvendelse

Har du spørgsmål eller kommentarer, da kontakt Dansk Bilbrancheråds lærlingekonsulent Lucas Hultgren på lht@dbr.dk eller tlf. 30200848.