Julegaver i bilen er et tag-selv-bord for tyvene

Foto: Colourbox/PetraD
Lad ikke pakker og tasker ligge på sædet i bilen, når du forlader den. Så er du selv med til at friste tyveknægten.

Lad ikke pakker og tasker ligge på sædet i bilen, når du forlader den. Så er du selv med til at friste tyveknægten. Foto: Colourbox/Syda Productions

Butikkerne får travlt fredag og lørdag, når danskerne skal købe de sidste julegaver inden juleaften. Og biler fyldt med julegaver lokker ofte indbrudstyve til, advarer Topdanmark.

Forsikringsselskabet opfordrer til, at man ikke lader gaverne være synlige på sædet, når man går fra bilen. Der er en række ting, man kan gøre for at mindske risikoen:

- Tænk først og fremmest over, hvor bilen parkeres. Jo flere biler, der holder i nærheden, jo flere mennesker passerer forbi og kan lægge mærke til mistænkelige personer. Derudover ved de fleste nok, at man ikke bør lade gaverne ligge fremme på sædet. Heller ikke, hvis man bare lige skal ind i kiosken eller supermarkedet for at hente noget man glemte. Placér altid gaverne i bagagerummet, siger skadeschef i Topdanmark, Maiken Russ.

Forsikringen dækker ikke alt

Hvis bilen er brudt op og gaverne væk, dækker forsikringen kun, hvis bilen var låst, vinduerne lukkede, og der er synlige tegn på indbrud. Men er det dyre ur til kæresten eller ægtefællen blandt de stjålne gaver, dækker forsikringen oftest ikke.

- Bliver julegaverne stjålet fra bilen, er det indboforsikringen, som dækker. Man skal bare huske, at indboforsikringen aldrig dækker guld, sølv, smykker og kontanter. Har man købt den slags gaver, vil jeg klart anbefale, at man ikke lader dem ligge i bilen, forklarer Maiken Russ.

Tænk over, hvad der ligger i bilen

Topdanmark anbefaler også, at man tjekker sin forsikring, da indboforsikringen typisk indeholder en række væsentlige begrænsninger i dækningen for fx computere, iPads, fotoudstyr og mobiltelefoner, såfremt disse medbringes i bilen. Ved tyveri fra bilen er det typisk en forudsætning for dækning, at der er tegn på voldeligt opbrud af bilen, samt at tingene ikke har ligget synligt fremme.

- Generelt skal man tænke over, hvad man efterlader i bilen. For selvom julegaver i bilen er et tag-selv-bord for tyvene, så kan det også være arbejdscomputeren eller mobiltelefonen, som frister. Så det bedste råd er ikke at efterlade noget synligt i bilens kabine, siger Maiken Russ.

Altså bør du ikke efterlade synlige gaver i bilen og lad ikke kvitteringer ligge sammen med gaverne.

Det går tyven efter i bilen

Det er ofte beklædning, smykker, boligartikler, iPads og computere, som tyvene går efter.