Har du styr på reglerne om reservationer af beløb på forbrugerens konti?

Forbrugerombudsmanden har behandlet en række sager om virksomheders reservationer af beløb på forbrugernes konti. Der er en række krav, du skal være opmærksom på, når du vil foretage reservationer af beløb på forbrugernes konti - f.eks. i forbindelse med biludlejning.

Forbrugerombudsmandens behandling af en sag om leje af bybiler

En forbruger klagede i 2015 til Forbrugerombudsmanden over, at en virksomhed, der udlejede bybiler, reserverede et beløb på 250 kr. hver gang, han lejede en bybil.

Dette skete, selvom at forbrugeren først forpligtede sig til at betale efter en 20 minutters gratis periode. Regnskabet vedrørende forbrugerens forbrug blev opgjort 2-3 dage efter, at turen var afsluttet, men beløbet på 250 kr. havde været reserveret på forbrugerens konti i en måned. 

Det fremgik af virksomhedens vilkår, der var accepteret af forbrugeren ved leje af bybilen, at der ville ske reservation af et beløb på forbrugerens konti.

Forbrugerombudsmanden vurderede alligevel, at virksomheden havde reserveret beløb på forbrugernes konti uden forbrugernes viden og accept. Virksomheden havde heller ikke en saglig grund til at reservere beløbet allerede på det tidspunkt, hvor forbrugerne reserverede en bybil. Dette skyldtes, at forbrugeren først forpligtede sig til at betale efter den 20 minutters gratis periode.

Håndtering i praksis

Hvis du ønsker at reservere et beløb på forbrugerens konti skal forbrugeren være orienteret om, og have accepteret, at der sker en reservation af et beløb. Du skal  desuden oplyse størrelsen af det beløb, der vil blive reserveret. Det er virksomheden, der skal bevise, at forbrugeren har accepteret reservationen.

Når beløbet er reserveret, skal du sikre dig, at beløbet ikke reserveres længere end dette er nødvendigt. Reservationen skal ophøre, når regnskabet er opgjort, da det ikke vil være sagligt at reservere beløbet herefter.

Forbrugerombudsmandens artikel om blokering af beløb på forbrugeres konti kan læses her:
Blokering af beløb på forbrugeres konti sker uden samtykke

Henvendelse

Har du spørgsmål, så kontakt advokatfuldmægtig, Rasmus Saaby Hansen (22924399).