Har du styr på dine udlejningsforsikringer?

Hvad dækker din forsikring, når du udlejer biler? Få styr på jura og praksis i denne artikel.

Dansk Bilbrancheråd har i samarbejde med TopDanmark Forsikring og Købstædernes Forsikring et af branchens skarpeste forsikringsprodukter til korttidsudlejning af biler - både i forbindelse med værkstedsbesøg og andet.

Det er vigtigt at være helt opmærksom på, hvad forsikringerne egentlig dækker; både ved fareforøgelse og ved langtidsudleje.

Ved udlejning i flere end 30 dage

Langtidsudleje er den lejeaftale, der indgås for en periode på mere end 30 dage.

Det gælder uanset hvad aftalen betegnes - minilease, abonnement, langtidsleje eller noget helt fjerde. Indgås en sådan aftale falder aftalen udenfor bekendtgørelse om udleje af motorkøretøj uden fører (udlejningsbekendtgørelsen) og gribes i stedet af registreringsbekendtgørelsen, der stiller krav om, at lejer registreres som bruger. 

Begge lovgrundlag er bødebelagt - dvs. du risikerer at ifalde en bøde, hvis du overtræder reglerne. 

Udlejning i færre end 30 dage

Udlejningsbekendtgørelsen indeholder reglerne om aftalepligt; pligt til at opbevare aftalen under kørsel og mindst 5 år derefter, at selvrisiko ikke må udgøre mere end 5.000 kr. m.v. Alle lejeaftaler, der indgås for en periode på mindre end 30 dage, er omfattet heraf.

En langtidsleje er i princippet kun underlagt de almindelige aftaleretlige regler - og her kan selvrisikoen eksempelvis godt aftale højere, end de 5.000 kr., der fremgår af udlejningsbekendtgørelsen.

Vær opmærksom på, hvordan forsikringen dækker

Mange udlejningsforsikringer er indgået sådan, at de kun dækker korttidslejen - for når lejer skal registreres som bruger, så er det jo normalt lejer selv, der selv skal stå for forsikringen. Indgås en langtidslejekontrakt skal du som udlejer være ualmindelig opmærksom på, hvordan din forsikring dækker.

Både TopDanmark og Købstædernes Forsikring har betænkeligheder ved at forsikre langtidsudlejede biler - og derfor er det vigtigt, at du - hvis du lejer ud i mere end 30 dage - kontakter dit forsikringsselskab og indgår en konkret aftale om den konkrete udlejning.

Betænkelighederne skyldes især, at langtidsudleje til fx. kurér-kørsel kan være indebære en fareforøgelse, og derfor er udgangspunktet også, at udleje over 30 dage slet ikke dækkes af forsikringerne.

Du skal derfor læse dine betingelser nøje igennem og se, om du har en begrænsning i din udlejning - og har du det, så tøv ikke med at kontakte dit forsikringsselskab. Det er dit ansvar at have dine biler korrekt forsikret, og er uheldet ude - og en langtidsudlejet bil er involveret i et trafikuheld - så risikerer du at skulle betale af egen lomme.

Henvendelse

Er du i tvivl, kan du kontakte direktør Erik S. Rasmussen, telefon 40414399 eller juridisk chef Johanne Berner på 22415103.