Forslag til finanslov 2024: Længe ventet økonomisk løft til erhvervsuddannelserne!

Regeringen har netop fremlagt sit forslag til en ny finanslov for 2024 og her vil man afsætte 300 millioner kroner til et løft af erhvervsskolerne gældende for allerede næste år. Et beløb, der gradvist stiger til 900 millioner kroner årligt frem mod 2030.

Regeringen er på vej med en stor pose penge, der skal sikre, at flere vælger en erhvervsuddannelse, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye:

Flere skal vælge en erhvervsuddannelse, og kvaliteten af erhvervsuddannelserne skal stige”.

Sådan har det dog lydt i årevis fra politikere, der i 2014 indførte en målsætning om, at mindst hver fjerde ung skulle vælge en erhvervsuddannelse. En analyse udarbejdet af Arbejdernes Erhvervsråd har vist, at der i 2030 vil mangle omkring 100.000 faglærte i Danmark. Men dét vil ifølge ministeren ændre sig med de mange millioner, der er på vej til erhvervsuddannelserne.

Og ministeren har fuldstændig ret, pointere lærlingekonsulent Lucas Hultgren, der dog undrer sig gevaldigt over, hvorfor det skal gå så langsomt med løftet;

Ministeren har fuldstændig ret i, at det i høj grad er et økonomisk kvalitetsløft, der skal til, hvis vi skal sikre mere attraktive erhvervsuddannelser og lykkes med at få langt flere unge til at vælge en faglært uddannelse. Det er i øvrigt heller ikke noget ministeren selv har fundet på. Det har vi, med mange andre faglærte organisationer, råbt og skreget på i årevis uden at politikerne har ville lytte.

Vi har råbt vagt i gevær i årevis i den faglærte del af Danmark, for det giver sig selv, at selvfølgelig får man ringere og mindre attraktive uddannelser med så voldsomme beskæringer, som vi har set i de sidste mange år. Hvilket selv det såkaldte ”lærlingeoprør” fra lærlingene ude på skolerne gjorde kraftigt opmærksom på.

Nu står vi så langt om længe på den brændende platform, som politikerne selv ville formulere det. Og som Mette Frederiksen selv har sagt for ganske nyligt, så er fremtidens valuta ikke penge, dem må vi forstå, der er masserer af - nej, det er arbejdskraft og hænder, udtaler Lucas Hultgren og fortsætter;

I det lys kan det undre mig helt utroligt meget, at tilførslen af nye penge til erhvervsskolerne skal gå så langsomt. Det er uden tvivl meget positivt, at vi kan se frem til et løft med en lille mia. kr. i 2030, men det går for langsomt krisens alvor taget i betragtning.

De 300 mio. gældende for allerede 2024 bliver langt fra nok til, at vi for alvor kan mærke den store forandring. Så vi har i udsigt endnu engang at skulle vente meget lang tid på at få sikret det økonomiske løft af vores erhvervsuddannelser og skoler, som er så altafgørende pointere Lucas Hultgren og supplere;

Tid som vi ikke har, og det kan med andre ord kun gå for langsomt med at få foretaget det økonomiske kvalitetsløft af erhvervsuddannelserne”.

Henvendelse

Har du spørgsmål eller kommentarer, da kontakt lærlingekonsulent Lucas Hultgren på  lth@dbr.dk eller tlf. 30200848.