Forsikring mod vanvidsbilisme - vær opmærksom på vilkårene #1

Topdanmark og Købstædernes Forsikring henholdsvis har og er på trapperne med en forsikring-udvidelse mod vanvidskørsel. Vær opmærksom på vilkårene, da de er omfattende. Her er vilkårene for Topdanmark.

To af Dansk Bilbrancheråds samarbejspartnere enten har eller arbejder på en forsikrings-udvidelse, der dækker konfiskation af køretøjet i Danmark, hvis konfiskationen er sket efter reglerne om vanvidskørsel i færdselsloven. Det er Topdanmark og Købstædernes Forsikring der henholdsvis har og er på trapperne med en forsikring-udvidelse mod vanvidskørsel.

I begge tilfælde skal man være meget opmærksom på forsikringsvilkårene, da de er omfattende. 

I denne artikel gengiver vi Topdanmarks vilkår, da de allerede tilbyder forsikringen. Forsikringsudvidelsen hos Købstædernes Forsikring er endnu ikke til rådighed, men de forventer, at den er på plads i løbet af februar 2022, hvorefter vi gør opmærksom på dem.

Topdanmarks forsikringsbetingelser

Fra: Midlertidig udvidet dækning for konfiskation (vanvidskørsel) (topdanmark.dk)

Forsikringen er midlertidigt udvidet med dækning for konfiskation af køretøjet i Danmark, hvis konfiskationen er sket efter reglerne om vanvidskørsel i færdselsloven. 

Den udvidede forsikring giver alene dækning i relation til den gældende lov om vanvidskørsel*.
Topdanmark kan ved en hver ændring af loven ophøre med at tilbyde dækningen, eller ændre de anførte vilkår. Topdanmark kan endvidere med fem dages varsel fjerne dækningen igen. Varsling sker på Topdanmarks hjemmeside. 

 

Dækning for konfiskation er betinget af:

1. at I i jeres lejebetingelser har tydeliggjort over for lejer, at lejer i forbindelse med konfiskation som følge af vanvidskørsel skal holde jer skadesløs enten ved at købe køretøjet eller ved at erstatte jeres tab. Denne tekst skal være tydeligt adskilt den øvrige tekst i lejebetingelserne, og fremhæves ved særlig skrifttype eller lignende.

Vanvidskørsel er i loven defineret som:

  • uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens paragraf 241, 2. pkt.)
  • uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens paragraf 249, 2. pkt.)
  • forsætlig forvoldelse af nærliggende fare for nogens liv eller førlighed (straffelovens paragraf 252, stk. 1)
  • særlig hensynsløs kørsel (færdselslovens paragraf 118, stk. 10)
  • kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel med over 100 km i timen
  • kørsel med en hastighed på 200 km i timen eller derover
  • spirituskørsel med en promille over 2,00

Topdanmark kan vælge at stille krav om, at I inden udleje, får indhentet førerens straffeattest eller, at man får førerens underskrift på en tro- og love attest på, at føreren ikke har tænkt sig at anvende bilen til vanvidskørsel.

2. at der foreligger en i enhver henseende lovlig lejekontrakt, som skal indsendes/dokumenteres i forbindelse med skadeanmeldelsen

Det skal således bl.a. sikres:

  • at lejer lovligt kan føre det udlejede køretøj
  • at lejer har gyldigt kørekort 
  • at der oprettes en skriftlig lejekontrakt med lejer i mindst to eksemplarer, hvoraf lejer skal have udleveret det ene

Lejekontrakten skal i øvrigt indeholde følgende oplysninger:

  • Lejerens fulde navn og adresse samt navnene på eventuelle førere, der med kontrakten gives tilladelse til at føre køretøjet, og, hvis lejer er en virksomhed, dennes CVR-nummer
  • Nummer, udstedelsessted og –dato for lejerens pas eller dermed ligestillet identitetskort, hvis den pågældende er udenlandsk, ikke-nordisk statsborger
  • Nummeret på hvert enkelt kørekort, der skal forevises til udlejer
  • Nummeret på tilladelser, navnet på udstedende myndighed og dato for uddannelsesbeviser, der skal forevises til udlejer.
  • Køretøjets registreringsnummer
  • Tidspunktet for lejeforholdets begyndelse og ophør med angivelse af dato og klokkeslæt

Det betyder bl.a., at er udlejningen omfattet af bekendtgørelse nr. 463 af 2. maj 2013 om udlejning af motorkøretøjer uden fører, skal alle bestemmelser være overholdt, og evt. udlejning i strid med bekendtgørelse betyder, at der ikke ydes dækning.

Hvis lejeren ikke er dansk statsborger, skal der ved lejemålets indgåelse være deponeret et vellignende portrætfoto (gerne i pasfoto format) forsynet med lejerens underskrift.
Det deponerede portrætfoto må tidligst tilbageleveres ved bilens aflevering, og skal indsendes til Topdanmark sammen med lejekontrakt og skadeanmeldelse. 

3. at lejeperioden ikke overstiger syv sammenhængende dage eller 30 dage i alt i en periode på 90 dage

4. dækningen er begrænset til Danmark, ekskl. Færøerne og Grønland

5. at køretøjets værdi inkl. skatter og afgifter ikke må overstige 500.000 kr., hvis lejer har haft kørekort i mindre end to år

6. at I hos Topdanmark har tegnet ansvars- og erhvervsløsøreforsikring, at I har tilvalgt dækningen kasko for motorkøretøjer på erhvervsløsøreforsikringen og, at I har tilvalgt kaskodækning på køretøjets forsikring (Forsikringerne Prøveskilte eller Udlejnings- og demobiler).

Endvidere skal alle vilkår, klausuler mv. for forsikringen være opfyldt og overholdt. Hvis der er forbehold og/eller undtagelsesbestemmelser i forsikringen, der finder anvendelse, er der ikke dækning under denne midlertidige udvidelse. 

Udvidet dækning for konfiskation dækker også – efter de vilkår, der er beskrevet her – hvis køretøjet er udlejet til pressen i forbindelse med testkørsel.

Udvidet dækning for konfiskation dækker ikke:

Konfiskation som følge af vanvidskørsel foretaget af jer eller en ansat hos jer, herunder familiemedlemmer. Ved familiemedlemmer forstår vi følgende personer, der er tilmeldt samme folkeregisteradresse:

  • ægtefælle/samlever
  • børn/børnebørn
  • ægtefælles/samlevers børn/børnebørn
  • forældre/bedsteforældre
  • ægtefælles/samlevers forældre/bedsteforældre

Følgende personer, selvom de ikke er tilmeldt samme folkeregisteradresse:
a. husstandens børn under 18 år, der bor uden for hjemmet
b. dele- og plejebørn under 18 år, når de opholder sig på adressen

Der er ikke dækning, såfremt I var, eller burde være, vidende om, at lejer kunne påtænkes at køre vanvidskørsel. 

Der heller ikke dækning, hvis lejer tidligere er straffet for vanvidskørsel efter lov nr. 534 af 27. marts 2021, eller grovere forseelser af færdselsloven, fx gentagne forseelser, forseelser, der har resulteret i frakendelse af kørekortet eller givet fængselsstraf.

Udvidet dækning for konfiskation dækker ikke øvrige tab, som direkte eller indirekte kan henvises til beslaglæggelse/konfiskation af køretøjet.

Sådan erstatter vi:

Der gælder følgende betingelser, der alle skal være opfyldt, før der kan udbetales erstatning:

  1. Retten har truffet endelig afgørelse om, at køretøjet skal konfiskeres 
  2. Der er gennemført en inkassosag mod lejer, og derved forligger dokumentation for, at lejer ikke har betalingsevne til at erstatte jer for det konfiskerede køretøj. Der er således pligt til at søge beløbet inddrevet hos lejer, og Topdanmark dækker ikke omkostninger ved inddrivelsen.
  3. Der er foretaget anmeldelse til Topdanmark

Når de anførte betingelser er opfyldt, udbetales der erstatning inden for 14 dage. Der udbetales ikke renter, heller ikke efter forsikringsaftalelovens paragraf 24.

Alle relevante dokumenter og dokumentation skal fremlægges for Topdanmark, herunder rettens kendelse om konfiskation.

Topdanmark erstatter konfiskation, som er beskrevet i kaskodækningens vilkår, ligesom kaskodækningens selvrisiko er gældende. 

Den dækning er subsidiær i enhver henseende, herunder også i forhold til en evt. noteret F-deklaration. 

* lov om ændring af færdselsloven (Skærpet indsats mod vanvidskørsel), lov nr. 534 af 27. marts 2021, Lovtidende A 2021.

 

Henvendelse

Kontakt Topdanmark Erhverv på tlf. 70 15 85 85 eller mail; erhverv@topdanmark.dk.