Forkert pakket bil kan være dødsensfarlig

Foto; ADAC
Et besøg ved et tilfældigt bolighus viser, at fantasien ikke fejler noget, når bilen skal pakkes med de seneste indkøb.

Byggematerialer lagt løst på bagsædet og habengut stående på forsædet. Fantasien fejler ikke noget, når mange bilejere skal finde plads til indkøbene fra det lokale bolighus eller byggemarked i bilen. Her er det langtfra et særsyn at se biler pakket som et spil Tetris.

Ikke uden risiko

Men at have de mange løse ting i bilen er ikke uden risiko og kan i tilfælde af en ulykke ved selv lavere hastigheder ende fatalt. Det viser en crashtest, FDMs tyske søsterorganisation, ADAC, har lavet af biler pakket med indkøb fra et møbelhus.

 I den ene crashtest blev en typisk mellemklassebil pakket med diverse kasser og løse genstande. I alt 145 kg blev der læsset ind i bilen uden større omtanke, hvorefter en kollision blev simuleret ved at lade bilen køre frontalt ind i en mur med 45 km/t.

Røg gennem ruden

Den relativt lave fart til trods røg godset gennem bilen med så stor kraft, at det ene forsæde blev revet løs, og hovedstøtten blev flået af. Begge testdukker foran blev klemt fast, og den ene dukke blev desuden ramt i hovedet af genstandene med så stor kraft, at det i et virkeligt uheld havde medført livstruende skader.

 - Mange er ikke klar over risikoen at køre med løse genstande i bilen og de kræfter, der udløses ved et sammenstød. Men som testen viser, kan det nemt ende fatalt. I denne test udløste det 145 kg tunge gods ved sammenstødet en kraft svarende til syv ton, men selv mindre mængder kan have fatale konsekvenser, udtaler bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen i pressemeddelelsen.

 Til sammenligning viste testens anden crashtest, hvilken forskel det gør, hvis bilen er pakket korrekt, og tingene er spændt ordentligt fast. Ved samme kollision og hastighed forblev det samme indhold holdt fast og udgjorde dermed ingen fare for hverken fører eller passager.

Sådan pakkes bilen korrekt 

•                          Store og tunge ting lægges nederst og gerne helt op til bagsædet eller på gulvet
•                          Sørg for, at ting ikke ligger løst og ikke kan bevæge sig i tilfælde af en kollision
•                          Brug seler og stropper til at spænde godset fast. De kan ofte fastgøres ved særlige kroge i bilen – se instruktionsbogen
•                          Saml mindre genstande i én boks
•                          Brug bilens sikkerhedsnet, hvis den har et sådant
•                          Sørg for, at der stadig er et godt udsyn bagud
•                          Overlæs ikke bilen. Kør i stedet to gange eller brug en trailer
•                          Foldes bagsædets ryglæn forover, skal man være særlig opmærksom på løse genstande i bile