Forbud mod ældre dieselpersonbiler i miljøzoner

Miljøzonen i Odense, som de nye regler for dieselpersonbiler omfatter fra oktober.

Fra 1. oktober 2023 er det ikke længere lovligt for dieselpersonbiler uden partikelfilter at køre i miljøzonerne i København, Frederiksberg, Aarhus, Aalborg og Odense. 

I følge Miljøstyrelsen har kommunerne i København, Frederiksberg, Aarhus, Aalborg og Odense besluttet at skærpe kravene til dieselpersonbiler. Skærpelsen kommer efter en lovændring i Folketinget den 22. marts 2022, der gjorde det muligt for kommunerne også at omfatte dieseldrevne personbiler i miljøzonerne. 

Se kort over miljøzonerne

De nye miljøkrav for dieseldrevne personbiler skal være med til at sikre renere luft i de større byer.

Lever køretøjet op til reglerne?

Kravet om partikelfilter anses for opfyldt for personbiler, som minimum er Euronorm 5.

Du kan tjekke, om et køretøj lever op til reglerne og kan køre i miljøzonerne nu og efter 1. oktober 2023 her: Tjek køretøj

Reglerne gælder både danske og udenlandske personbiler.

Ved ulovlig kørsel i de danske miljøzoner bliver bøden for personbiler på 1.500 kr.

Eftermontering af partikelfilter på personbiler

Hvis man eftermonterer et partikelfilter på en dieselpersonbil, skal det registreres i Køretøjsregisteret (DMR) af en synshal.

Der er ikke krav til, hvilken type partikelfilter, der skal monteres på et køretøj, for at det opfylder miljøzonekravene. For køretøjer under 3500 kg. dvs. person- og varebiler gælder det, at der skal monteres et åbent partikelfilter på køretøjet, der som minimum reducerer udledningen med 30%.

Får en bil et partikelfilter, vil bilejeren kunne spare 1.000 kr. i afgifter om året.

Bilejeren kan søge om tilskud til eftermontering af partikelfilter, hvis bilejerens skattepligtige indkomst er under 300.000 kr. om året. Læs mere om tilskud

Forkert registrering

Har en bil et fabriks- eller eftermonteret filter, som ikke er registreret korrekt, kan det registreres ved syn i en synshal. Du kan læse mere på Færdselsstyrelsens hjemmeside.

Hvis en bil ikke kan få et partikelfilter

Kan en bil ikke få eftermonteret et godkendt partikelfilter, kan bilejeren i særlige tilfælde registrere en undtagelse eller søge om dispensation.

Spørgsmål og svar

Se svar på ofte stillede spørgsmål på hjemmesiden Miljøzoner.

Læs bekendtgørelse om krav til dieseldrevne lastbiler, busser, varebiler og personbiler i kommunalt fastlagte miljøzoner m.v.

Henvendelse

Har du spørgsmål eller kommentarer, da kontakt teknisk konsulent Finn Larsen på fl@dbr.dk eller tlf. 51309369.