Fejedrenge - idiotien fortsætter

Idiotien fortsætter: Arbejdstilsynet bekræfter, at en 17-årig gerne må feje omkring liften - men skal den hæves for at feje under; ja - så skal det være den 18-årige kollega, der aktiverer liften.

Dansk Bilbrancheråd har været i dialog med Arbejdstilsynet for at få nærmere klarhed over tilsynets tolkning af reglerne i Ungebekendtgørelsen.

Herunder for at få eksempler på, om det overhoved er muligt for en arbejdsgiver at iværksætte egentlige tiltag, så det alligevel er lovligt at have en fejedreng/-pige i den undervisningspligtige alder på værkstedet. 

Arbejdstilsynets tolkning af reglerne

Arbejdstilsynets tolkning af reglerne er meget rigid: Hvis en 15-årig skal feje på værkstedet, så skal alle maskiner effektivt være standset - det gælder også liften.

I branchevejledningen om arbejde på værksteder (vedhæftet nederst) er det anført, at maskinerne enten skal være fuldstændig afskærmede og under effektivt tilsyn af en voksen eller være stoppet og effektivt afsikret på samme måde, som de ville være under service.

Af vejledningen fremgår videre, at forsyningen kan være afbrudt med en aflåselig afbryder - og helst efter fyraften, hvor der ingen produktion er. 

Dansk Bilbrancheråds vurdering af reglerne

Det er rådets opfattelse, at disse tiltag ikke er praktisk mulige i det daglige - og det er absolut heller ikke hensigtsmæssigt, at fejedrengen/-pigen først kan møde på arbejde, når resten af mekanikerne er gået hjem. 

Forbuddet mod at arbejde "i farlig nærhed af maskiner" gælder kun for de undervisningspligtige unge. Det betyder fx. at en 17-årig, der har fået skoleundervisning i 10 år, gerne må befinde sig på værkstedet, men han/hun må ikke udføre andre arbejdsopgaver end dem, de helt unge må. 

Det betyder fx. at han/hun heller ikke må anvende en gulvvaskemaskine, og han/hun må heller ikke betjene hydrauliske maskiner - eksempelvis lifte. 

Forespurgt direkte oplyser Arbejdstilsynet herefter, at en 17-årig altså gerne må feje med en kost på værkstedet og tømme skraldespande, men at den unge - hvis personen skal hæve eller sænke liften for at komme til, skal kalde på en kollega, som skal være fyldt 18 år. 

Arbejdstilsynet vil lytte til Dansk Bilbrancheråd

Arbejdstilsynet har i sin seneste mail til rådet dog bekræftet at tage de problemstillinger, som Dansk Bilbrancheråd har rejst, med i det videre arbejde.

Arbejdstilsynet er nemlig aktuelt i gang med at afdække, hvordan reglerne kan ændres og forenkles på baggrund af det politiske fritidsjob-udspil fra juni 2024 fra regeringen. 

Mon ikke Arbejdstilsynet også selv synes, at reglerne er lige til den tossede side; i princippet kan der jo være helt ned til 2 dages aldersforskel mellem personen, der må betjene liften, og personen, der ikke må. 

Det er lige til vittighedstegning. 

I Dansk Bilbrancheråd anbefaler vi naturligvis at overholde lovgivningen, men da fejedrenge er helt essentielle for branchens fremtid, opfordrer vi i dette tilfælde til lidt civil ulydighed, så længe arbejdet kan foregå fuldt forsvarligt på det enkelte værksted. 

Henvendelse

Har du spørgsmål eller kommentarer, da kontakt vicedirektør Johanne Berner på jbh@dbr.dk eller tlf. 22415103.