En arbejdsgiver har ansvaret for, at arbejdspladsen er indrettet, så der ikke sker ulykker. Gælder dette også hjemmearbejdspladser? Ja, det mener landsretten i hvert fald i denne sag.
En kvinde kom alvorligt til skade, mens hun arbejdede hjemmefra. Kvinden rejste sig for at hente en kop kaffe og på vejen tilbage til computeren, faldt hun over en kasse og brækkede blandt andet skulderen.
Kvindens arbejdsgiver anmeldte ulykken som en arbejdsskade, fordi skaden skete i arbejdstiden - men var det det?
Kassen havde ikke noget med arbejdet at gøre, kassen var placeret af kvinden selv - og for at fuldende billedet, så havde kassen i øvrigt stået på dette sted i et års tid uden nogen var faldet over den.
Spørgsmålet var, om skaden skulle anerkendes som en arbejdsskade, og om kvinden derfor havde krav på en erstatning.
Både Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, Ankestyrelsen og byretten havde afvist, at skaden var en arbejdsskade og at kvinden derfor ikke skulle have erstatning.
Kvindens fagforening var ikke tilfreds med resultatet og ankede byrettens afgørelse til landsretten. Østre Landsret kom frem til et andet resultat - at skaden var en arbejdsskade!
Landsretten lagde vægt på, at der ikke var nogle instruktioner fra arbejdsgiver vedrørende indretningen af hjemmearbejdspladsen, som forbød, at kassen stod, hvor den stod. Landsretten anerkendte derfor, at det var en arbejdsskade, fordi skaden skete i arbejdstiden og fordi arbejdsgiver bærer ansvaret for indretningen af hjemmearbejdspladsen.
Nu skal sagen for Højesteret - og det bliver spændende at se om arbejdsgiver kan blive erstatningspligtig, når en ansat falder over sin egen indretning i eget hjem.
For ærlig talt: Hvordan skulle arbejdsgiver kunne have undgået eller instrueret sig ud af, at kvinden var et rodehoved?
Har du spørgsmål eller brug for rådgivning, kan du kontakte Dansk Bilbrancheråds personalejuridiske hotline, Mille Vollmer tlf. 30 14 52 06 eller mv@dbr.dk.