EU sikrer en fortsættelse af det frie værkstedsvalg

EU har besluttet at forlænge den såkaldte motorkøretøjsforordning, der sikrer de frie værksteder ret til fri konkurrence. Oversat betyder det; at konkurrencereglerne fra EU forlænges og status quo opretholdes.

Med EU's beslutning om forlængelse af den såkaldte motorkøretøjsforordning, er de frie værksteder sikret ret til fri konkurrence. Det er vigtigt, for på mange måder kan forordningen – sammen med forordningen om typegodkendelse af køretøjer – ses som de frie værksteders grundlov; det er herfra det frie værkstedsvalg udspringer.

Motorkøretøjsforordningens akilleshæl er udviklingen i branchen

Motorkøretøjsforordningens forlængelse betyder i første omgang, at de eksisterende rettigheder til at kræve lige konkurrence, fri adgang til data og ret til at købe reservedele opretholdes.

Udfordringen er imidlertid, at den forlængede forordning ikke helt holder trit med udviklingen i branchen; virkeligheden har overhalet den.

Især udviklingen af data og ”carmunikationen” sker lynhurtigt i disse år. Derfor har EU forsøgt et nyt begreb for at sikre konkurrencen – nemlig ”væsentlige input” – som de frie aktører ikke må hindres adgangen til.

Konkret lyder den relevante tilføjelse til reglerne således:

Opmærksomheden bør derfor særligt rettes mod tre bestemte typer adfærd, som kan begrænse denne konkurrence, nemlig at forhindre uafhængige aktører i at få adgang til væsentlige input, at misbruge lovpligtige og/eller udvidede garantier til at holde uafhængige reparatører ude af markedet, og at gøre adgang til autoriserede reparationsnet betinget af ikkekvalitative kriterier.«

Denne udvidelse vil Dansk Bilbrancheråd i høj grad fokusere på i den fremadrettede monitering af området – og forhåbningen er, at den nye data-forordningen vil kunne anvendes til at styrke rettighederne yderligere.

Indtil da holder vi - som altid - i Dansk Bilbrancheråd et vågent holde øje med, om bilproducenter – både nye og gamle – holder sig på den rigtige side af loven.

Henvendelse

For yderligere omkring forlængelsen kan juridisk chef Johanne Berner kontaktes på jbh@dbr.dk eller telefon 22415103.