Elbil med for første gang til DM i Skills

Henrik Bargisen fra Hedegaard Automobiler Herning

Til DM i skills 2022 var det ikke kun svensknøgler og olieopsamlere, som skulle i brug. Strømmålere og el-sikkerhedsudstyr stod også på konkurrence-programmet. For i år var en 100% elbil med i konkurrencen DM i Skills, hvor personvognsmekanikerne skulle vise, at de mestrede arbejdet med højspænding på en forsvarlig måde.

Da de konkurrerende lærlinge til DM i Skills i Høng gik i gang med opgaverne, var der et nyt islæt i forhold til forrige år. Opgave ”D” var nemlig en Peugeot e-208. Altså en 100% elbil, og det er første gang, at en sådanne er med til DM i Skills.

Det var EUC Nordvestsjælland, som var ansvarlig for udformningen af opgaverne og hele standen.

  • Når man skal lave sådan en stand, er der mange forskellige elementer, der skal tages højde for. Standen skal blandt andet ligne et moderne værksted, og der skal tænkes i grøn omstilling – et af hovedpunkterne for konkurrencen. Derfor var der også både en elbil og en hybridbil med, fortæller uddannelsesleder på EUC Nordvestsjælland Flemming Folke Nielsen.

Elbilens opgave

Elbilen dannede rammen om en opgave, hvor lærlingene skulle vise, at de kunne arbejde med en elbil, så arbejdsmiljø og sikkerhed var i top.

  • Allerede inden de unge begyndte på elbilen, så skulle de vise, at de forstår at arbejde med højspænding og ved, hvad de laver. Så vi begyndte med en lille kontrolkuffert, hvor de gennemløb måleprocedurerne på en elbil. Så var vi sikre på, at de kunne det rigtigt, inden de fik lov at fortsætte på elbilen, fortæller Flemming Folke Nielsen.

Opgaven på el-bilen var for øvrigt ikke en fejlfinding, men i stedet en bunden opgave med frakobling af højspændingssystemet. Altså en afbrydelse af batteripakken. 

Flemming Folke Nielsen forklarer, hvad udfordringen var i dette

  • Deltagerne i DM i Skills skulle vise, at de kunne frakoble batteripakken rigtigt sikkerhedsmæssigt. Det kræver blandt andet, at man har handsker på, afspærrer området og tager opladerkablet ud af bilen. Altså at man bruger det rigtige sikkerhedsudstyr og har gjort arbejdspladsen klar. 

En opgave alle de konkurrerende lærlingen klarede.

Derfor har en elbil ikke været med tidligere

Det er lidt specielt, at en elbil er med i konkurrencen. For det er ikke alle lærlinge, der har haft om elbiler på uddannelsen, da vi er i en overgangsperiode mellem dem, som er på uddannelsesbekendtgørelsens version 2 og version 3. På version 2 er elbiler ikke en del af de bundne specialefag, hvilket de er på version 3. 

Alle lærlinge har dog haft mulighed for at forberede sig på udfordringen, da det bliver meldt ud, hvilket bundne specialefag og hvilken version, som der blev givet opgaver ud fra.

I følge Flemming Folke Nielsen var det ikke svært at finde på opgaven til elbilen.

  • Det var et krav fra Industriens Uddannelser, at vi havde en elbil med. Og når vi nu havde den med, så ville vi gerne, at lærlingene skulle vise, hvordan man arbejder på nogle af de specielle komponenter, der er på sådan en elbil. 

Næste DM i skills er i Fredericia

Næste DM i Skills afholdes i Fredericia, hvor det her også er op til det lokale uddannelsessted at tilrettelægge konkurrence-opgaverne.

Hvis der er en elbil med næste år, så skal man ikke forvente, at opgaven bliver helt magen til, som Flemming Folke Nielsen forklarer;

  • Man kan tilrettelægge opgaven lidt anderledes, og desuden så er udviklingen kommet videre. Opgaverne bliver tilpasset, hvor vi nu er med uddannelsen til den tid, og uddannelsen afspejler forholdene på vejene, og hvad man har brug for her. Man tilretter hele tiden. 

Derfor er der også god grund til at tro, at elbilen er kommet for at blive til DM i Skills. Så personvognsmekaniker-lærlingene kan godt tage gummi-handsken op og øve sig på arbejdet med elbiler, så de er klar til DM i Skills i Fredericia i 2023.

En god ide med elektrificerede biler til DM i Skills

Dansk Bilbrancheråd ser det som en god ide at medtage el- og hybridbiler til DM i Skills. 

- Der kører i dag 80.000 elbiler og 180.000 hybridbiler på de danske veje og de tal stiger støt for hver måned. Derfor er det klart, at man som personvognsmekaniker skal kunne arbejde forsvarligt med disse typer biler også, da vi i takt med den grønne udvikling får flere og flere af de elektrificerede biler på værkstederne, udtaler direktør i Dansk Bilbrancheråd Erik S. Rasmussen og fortsætter

- Desuden skal DM i Skills vise, hvad fremtiden bringer. For det er de helt unge, der går forbi personvognsmekanikerstanden, som skal tiltrækkes af branchen, og det sker kun, hvis de unge kan se den nyeste teknologi, og at autobranchen også tager del i den grønne omstilling.

Henvendelse

Kommunikationschef Majbrit Berthelsen mb@dbr.dk eller tlf. 40184884.