Dansk Bilbrancheråd på Folkemøde

Christian Grau var både kompetent og underholdende, da han styrede Dansk Bilbrancheråd paneldebat om bildata.

I år deltog Dansk Bilbrancheråd på Folkemødet i samarbejde med Dansk Autogenbrug (DAG) fordi begge organisationer har sammenfaldende interesser. Eksempelvis når det gælder anvendelsen af genbrugsdele i opgørelsen af skader.

Begge organisationer afholdt paneldebatter, som foregik i SMVdanmarks telt på Cirkuspladsen meget centralt i Allinge. DAG med fokus på anvendelsen af genbrugsdele og Dansk Bilbrancheråd med fokus på bildata, og hvem der ejer og har adgang til disse data.

Hvem ejer bilens data?

Dansk Bilbrancheråds paneldebatter lagde ud med at spørge ”Er forbrugerne ved at tabe kampen om retten til egne bildata? Og hvad er konsekvenserne?”

Baggrunden er, at fremtidens trådløse biler, der automatisk sender informationer fra bilens computere til blandt andet bilproducenten, er i fuld gang med at indtage de danske veje.

En ting er, at bilejerne taber retten til egne bildata, noget andet er, at også de frie værksteder er i farezonen for at miste adgang til vigtige data. Fortsætter denne udvikling, så ender mærkeværksteder og bilproducenterne med at have monopol på bildata, og det skal der sættes en stopper for. Heldigvis er konkurrencelovgivningen på de frie værksteders side i denne sag. Desværre er én ting at have ret, det er ofte sværere at ret.

Hvem ejer data?

Bilfabrikanterne mener som udgangspunkt, at de ejer bilernes data, men bør data ikke været ejet af bilejeren? Bør der ikke også for bilers data gælde det grundlæggende princip, at bilisten selv kan bestemme, hvem man vil videregive eller sælge sine data til som for eksempel det lokale værksted? Disse debatter til Folkemødet satte fokus på et af de områder i bilbranchen, hvor digitalisering og teknologi rykker allermest, men hvor debatten er mindst.

I Dansk Bilbrancheråds panel sad Erik S. Rasmussen, direktør, Dansk Bilbrancheråd, Jacob Nisgaard Larsen, afdelingsleder, Forsikring & Pension, Torben Lund Kudsk, politisk chefkonsulent, FDM og Gunni Mikkelsen, direktør, De Danske Bilimportører.

Kendt ordstyrer

Ordstyrer var den kendte bilspecialist og livstilsekspert Christian Grau. Debatterne blev en stor succes med fyldt telt og stor spørgelyst og interesse for emnet.

Med tilstedeværelsen på Folkemødet fik Dansk Bilbrancheråd skabt opmærksomhed omkring, hvordan fremtiden på bilmarkedet ser ud både for bilejere og ikke mindst for de frie værksteder!