Danmarks bedste knokler i Bella Center

Klaus Krabbe
Morten fra Rævhede Auto i gang med firehjulsudmåling.

DM i Skills er på kogepunktet. Både mekanikerstanden og karosseristanden står på den anden ende, mens Danmarks bedste mekanikere og pladesmede arbejder så sveden springer. 

- Der er fire opgaver fordelt på fredag og lørdag, og deltagerne har to timer til at løse hver opgave, fortæller Kim Marco Eriksen, overdommer på mekanikerstanden.

Tandremskift og undervogn

På en fritstående Ford Ecotec-motor skal der skiftes tandrem, og derefter skal deltagerne redegøre for, om motoren overholder emissionsstandarderne for så vidt angår kulbrinte, CO2, kulilte og Nox'er.

- Spørgsmålet er - kan den gå gennem syn, supplerer overdommeren.

Motorfejl de luxe

Næste opgave er en Seat Leon på liften ved siden af. Den har en motorfejl, motoren tørner ikke, så det er bare at starte fra en ende af og få motorstyringen til at makke ret.

Og det er ikke bare lige, skulle jeg hilse og sige fra "fejlmageren" Martin Velde Eriksen fra TEC Hvidovre.

- Der er tænkt mange tanker omkring de fejl. Fejlene skal både være nogle, der forekommer i hverdagen, og samtidig skal de være så vanskelige, at de her unge mekanikere virkelig får deres sag for. Det er en svær balancegang, siger Martin.

Serviceeftersyn med skjulte fejl

Tredje opgave drejer sig om en Opel, der skal have et serviceeftersyn. Her gælder det virkelig om at følge tjekskemaet nøje, for der er forskellige skjulte fejl. Måske virker sprinkleranlægget ikke korrekt, måske er dæktrykket ikke helt ens hele vejen rundt og så videre.

Endelig skal en Citroen Cactus have kontrolleret styretøj og undervogn, og der skal skiftes en støddæmper, og så skal de eventuelle fejl, der måtte dukke op undervejs naturligvis udbedres. Når alt det er klaret, skal der foretages en firehjulsudmåling ved hjælp af det nyeste udstyr til den slags med kameraer, der rammer kameraplader på alle fire hjul. Alt er digitalt i den afdeling i dag.

Stress og jag

Tidspresset er massivt, og samtidig skal deltagerne kunne holde til nysgerrige tilskuere, påtrængende journalister, kameraer, der klikker og larm og ballade i store mængder. Selvfølgelig er der blevet trænet, men deltagerne har kun fået at vide, hvilke biler, der skal arbejdes med og opgavernes karakter i store træk, men ikke hvilken opgave, der er knyttet til hvilken bil.

Lørdag klokken 12.15 lyder ordren "læg værktøjet", og så skal dommerne votere, inden afslutningsceremonien går i gang klokken 14. Her kommer statsminister Mette Frederiksen og overrækker præmier til vinderne og før det ved ingen, hvem der har vundet.

Kom og kig - det er gratis og et arrangement, man bliver fuldstændig væltet bagover af. Mere end 300 unge, der konkurrerer i 45 håndværk. Og titusinder af tilskuere.