Bilforhandlernyt - april 2022

Markedsrapport for brugtbilmarkedet i april måned. Er brugtbilmarkedet på vej til at tabe pusten?

Omsætningen på brugtbilmarkedet faldt med 6,3% sammenlignet med april '21. Sammenlignet med marts måned i år, så var faldet det samme - altså 6,3%. Der blev omsat 49.536 brugte biler i april måned. Årsagen til, at brugtbilomsætningen for årets første fire måneder fortsat ligger marginalt over januar til og med april 2021 er, at i de første tre måneder af i år performede brugtbilmarkedet langt over Q1 2021. Det forspring blev sat til i april måned.

Priserne fortsætter med at stige, og i alt steg Bilbasens prisindeks med 2,3 procentpoint i april (H1 2015=100). Det er især nyere elbiler og benzinbiler, der står bag stigningen i indekset. 

Udbuddet stagnerede igennem april måned, og liggedagene faldt med én dag til et gennemsnit på 40 dage for forhandlerbiler under 96 måneder fra første indregistrering.

Ud fra en overordnet betragtning er det ikke overraskende, at omsætningen på brugtbilmarkedet falder. Priserne er steget gennem de seneste 13 måneder fra indeks 89,7 i marts '21 til 108,7 i april i år. En stigning på 21,2%. Udbuddet er faldet markant, og det er især udbuddet af nyere biler - de biler som forbrugerne i høj grad efterspørger - der falder. 

Det er en bekymrende udvikling, men ikke overraskende, nøgletallene taget i betragtning. Man skal dog huske på, at den samlede omsætning af brugte biler fortsat ligger over 2021, og at der på trods af et fald på 6,3%, stadig blev foretaget et pænt antal over 49.000 transaktioner i april.