Bilejeren har frit valg af internetudbyder til bilen

Ny afgørelse fastslår, at Wi-Fi udstyr i biler ikke må være bundet til en bestemt udbyder. Det er derfor ikke tilladt at sælge Wi-Fi udstyr, hvor forbrugeren er bundet til en bestemt udbyder, uanset om udstyret er integreret i bilen.

En forbruger købte en ny Ford Kuga, hvori der var gratis internet i de første måneder efter købet. Efter udløbet af den gratis periode kunne forbrugeren købe internetadgangen via bilens display. Forbrugeren syntes, at internetadgangen var for dyr, hvorfor han undersøgte, hvad internetadgangen ville koste hos en anden udbyder.

Det viste sig, at det ikke var muligt at skifte udbyder på samme måde, som når man skifter udbyder på sin mobiltelefon.

Forbrugeren går videre med sagen

Forbrugeren henvendte sig herefter til Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI), da forbrugeren ikke var tilfreds med, at det ikke var muligt at vælge en anden udbyder af internetadgangen.

SDFI bad forhandleren redegøre nærmere for mulighederne for skift af udbyder. Forhandleren oplyste, at det ikke var muligt for andre udbydere, via bilens display. Det var dog muligt via bilens OBD-stik at tilslutte en dongle, som kunne fungere som Wi-Fi. Der kunne frit vælges leverandør af internet på Wi-Fi-donglen.

Afgørelse fra SDFI

SDFI vurderede ikke, at den fri adgang til at skifte udbyder på mobilt terminaludstyr, der er fastsat i slutbrugerbekendtgørelsen, kunne sikres blot ved at henvise til, at man kunne benytte andet udstyr.

SDFI traf derfor afgørelse om ikke at der ikke må sælges Wi-Fi udstyr, hvor forbrugeren er bundet til en bestemt udbyder – også selv om udstyret er integreret i en bil.

SDFIs afgørelse kan findes her: SDFIs afgørelse

Dansk Bilbrancheråd mener

Dansk Bilbrancheråd mener, at det er afgørende at beskytte og fremme bilejernes frie værkstedsvalg. Dansk Bilbrancheråd ser derfor positivt på afgørelsen, der understreger, at der skal være fri konkurrence på alle dele af markedet.

Henvendelse

Har du spørgsmål eller kommentarer så kontakt advokatfuldmægtig, Rasmus Saaby Hansen på tlf. 22924399