Antallet af nye lærekontrakter styrtdykker

Fra DM i Skills, der planlægges til foråret 2022.

Antallet af nye lærekontrakter på tværs af alle håndværksfag er styrtdykket i februar 2021. Hele 28 % færre kontrakter, er der indgået på tværs af alle brancher i februar 2021.

For de auto-relaterede fag ser tallene ud som følger - anført i procent:

Personvognsmekaniker:    - 21 %

Personvognsmontør:         - 30 %

Lastvognsmekaniker:        - 33 %

Pladesmed:                       - 10 %

Til sammenligning viser Dansk Bilbrancheråds interne statistik for lærlingenforsikring et drastisk fald på ca. 60 % - 60 % færre lærekontrakter er der altså indgået i februar 2021 sammenlignet med februar 2020 på de lærlinge, der har krav på en særskilt lærlingeforsikring. Det er ikke bare voldsomt - det er bundløst. 

Tallene viser med al tydelighed, at der er behov for politisk at understøtte lærepladserne i langt større grad. Den usikkerhed, som Corona-nedlukningen medførte, vil få markant betydning for fremtidens faglærte, der i forvejen er trængte. Worst Case-scenarierne for 2030 viser, at der vil mangler op mod 100.000 faglærte.

Dansk Bilbrancheråd kunne i perioden fra maj til december 2020 se en relativ fornuftig tilgang af lærlinge hos medlemmerne. Dette kan skyldes formentlig den særlige støtteordning, som blev aftalt politisk, hvor lærepladsen kunne få helt op til 90 % af lærlingens løn refunderet via AUB-midlerne. SMVdanmark har allerede gjort sig til talsmand for, at der indføres en lærlingerefusion/bonus-ordning, så de blodrøde tal fra februar ikke får lov til at fortsætte videre i 2021. 

Spørgsmål kan stilles til lærlingeansvarlig konsulent Johanne Berner, jbh@dbr.dk eller 22 41 51 03.